Daca esti sanatos – fa-ti din timp o programare la Psihoterapie

Din motive obiective zilele acestea a trebuit sa citesc un curs de Psihologie clinica si psihoterapie nu mai conteaza din care an. In general eu iau foarte in serios rasfoielile stiintifice dar cursul asta mi-a adus asa, o licarire de nevroza. Pe cand unele pagini mi-au schingiuit imaginatia cu exprimari stiintifico- nu stiu ce vrei sa zici-iste, altele m-au lasat „einfach plictisita“ . Si m-am gandit sa va spun si voua ce am invatat azi ca poate va foloseste la ceva pe viitor…..cand vi se strica o bujie la masina sau nu mai apare acasa sotia si e trecut de 12…..

Psihoterapia, asa cum a fost definită si mai sus, este interventie psihologică în   optimizarea subiectilor umani sănătosi.

Aha, carevasazica. Acum inteleg de ce in Romania , foarte multi psihologi nu au clienti……Astia sanatosii sunt foarte putini si isi fac tratamentul direct pe Facebook sau pe alte site-uri de socializare iar cei betegi ajung direct la psihiatru….ca ei cred ca e normal sa fii sanatos si deci sar peste faza cu psihoterapia. Nici eu personal nu am stiut ca as avea nevoie de vreo cateva sedinte,imi imaginam ca e suficient cat vorbesc singura in somn. Iese la rampa Stiinta, pe zi ce trece, cu noutati, mai ceva ca si caracatita Paul.

Pe cand nu se facea psihoterapie……….

În perioada Evului Mediu, ideea antichităii că boala psihică este determinată de posesiunea

unui spirit rău a devenit dominantă. Bolnavii psihici erau declarati vrăjitori, posedati de diavol, etc.

iar tratamentele constau în izolarea acestora în locuri improprii (legati în lanturi), exorcism si uneori chiar executia, dacă aceasta era în interesul Bisericii.

Eu cred ca autorul a vrut sa spuna spre final ca daca pilula care continea exorcism nu avea nici un efect , bagau un placebo – executia. Si pentru ca trebuia sa fie vina cuiva ca unii oameni foloseau creierul pe post de sorcova , a aparut si Biserica in lecturile studentilor. Altfel, Biserica e doar o institutie care investeste miliarde in bancute de lemn si picturi pe sticla, mai scoate cate un demon si da de lucru astora care merg pe calea lui Freud.

Ce nu stie autorul e ca si in ziua de astazi , tratamentul celor care arunca cu cutitul dupa nevasta ca sa apara pe Pro Tv – e tot izolarea in locuri improprii. Si cum „legat in lanturi“ e o situatie de rahat , nu un loc impropriu, ma gandesc ca nu s-au produs multe modificari  din Antichitate pana azi. Daca pe atunci posesiunea unui spirit rau determina boala, acum s-a schimbat doar agentul purtator. Posesiunea unor averi consistente imposibil de evaluat ii duce pe majoritatea catre boli psihice. Exceptiile le vedeti la Discovery Channel, vinerea de la ora 21 la emisiunea Doctor G.  Am vrut sa zic la „Rich and Famous“. Nu conteaza

Stiati care e parintele psihoterapiei?Si ce daca nu e unul singur? Daca n-au facut testele de paternitate la timp, acu nu le ramane decat sa imparta titlul…..

Mesmer era un medic vienez care considera că bolile psihice si somatice îsi au originea în dezechilibrul magnetismului animal. Magnetismul animal era un fluid prin care corpurile ceresti influentau organismele

Pentru a echilibra magnetismul animal se utilizau magneti.

În consecintă, atingând bolnavii cu o baghetă sau făcând pase magnetice de-a lungul zonelor bolnave, el elimina dezechilibrul magnetismului animal si simptomatologia asociată acestuia. Se afirmă că Mesmer a ameliorat sau vindecat suferinta a peste 20.000 de pacienti utilizând aceste proceduri

Nu va spun toata povestea dar sa stiti ca spre final o comisie franceza cu nume romanesc (se termina in „ion“) condusa de Benjamin Franklin i-a dat lu Mesmer cu ipoteza in cap dovedindu-i ca se inseala si ca magnetii lui erau la fel de placebo precum dieta cu clatite. Mie imi pare rau ca dupa ce am citit, ma si gandeam ca ar arata “cool” sa imi pun pe peretii din dormitor magneti in loc de tapet.

În anii ’60 si ’70 a apărut terapia cognitivă (ca nouă paradigmă). Conform terapiei cognitive,

problemele emotionale nu sunt produse de anumite evenimente, ci de modul în care aceste

evenimente sunt interpretate (schimbi felul in care pacientul interpreteaza evenimentele)

Pai da.Teoria asta este geniala. Ma intreb daca ar fi descoperit-o cineva in caz ca nu se arata ea singura in anii 60 si 70. Bine zicea Eminescu ca toate-s vechi si noua toate.

Nu numai placebo are efecte adverse : crazy:

Până la 10% dintre pacienti pot să-si amplifice simptomatologia ca urmare a efectelor secundare ale psihoterapiei

Din ce am citit  realizez ca si aia sanatosi pot sa-si amplifice simptomele . Imi dau seama acum , ca e adevarata afirmatia pentru ca am vazut eu pe cand incercam sa fac psihoterapie cu bunicul, mai demult. Am aplicat metoda necognitiva- comportamentala – pe cand se relaxa mai bine cu o tuica si un Carpati eu ii spuneam ca alcoolul o sa ii lase ficatul ferfelita si tigara o sa ii faca plamanii mai negrii ca blana lui Blecky (asta era cainele familiei). Dupa vreo 10 sedinte am observat ca simptomele s-au inrautatit si cand veneam acasa din vacanta, bunicul imi dadea cate trei lei, nu noua cum imi daduse pana atunci.

În acest context trebuie mentionat că, prin prisma stiintei, nu există tratamente

stiintifice si alternative (ex. de medicină alternativă), ci doar tratamente validate stiintific sau

nevalidate stiintific

In acest context – ( cu bunicul) trebuie sa admit ca si pocitania asta de fraza  este 100% adevarata. E o mentiune de o importanta majora care daca n-ar fi minora, ar avea repercursiuni drastice asupra populatiei sanatoase care nu s-a imbolnavit inca.

Sunt doar la jumatatea cursului si nu ma mai surprinde nimic:

continutul refulat al Id-ului tinde să se exprime plenar la nivelul Ego-ului

Mda…. am trimis odata un CV si o scrisoare de intentie de pe adresa pe care ma intitulam „soparla.saltareata@yahoo.com“ si mi-au dat spam aia . Am aflat ulterior de la un coleg care lucra acolo. E clar ca Idul mi s-a exprimat si mie vreo 3 saptamani destul de plenar la nivelul Ego-ului…..

Va continua (eventual) daca reusesc sa termin cursul

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *