Ce poarta femeile elegante in Maroc ? Haine traditionale.

Takshita.

este un deux sau 3 pieces si m-au cucerit de multi ani. Mi-am permis o minima colectie dar adevarul e ca sunt scumpe. Si pe cele foarte frumoase  negociezi la sange, stai in magazin si cate o ora.

Localnicele NU cumpara astfel de “haine de-a gata” pentru ca nu-si permit decat cele bogate. Dureaza si o luna sau mai mult sa-ti faci la croitoreasa o takshita sau un kaftan pt nunta dar isi cumpara ele materialele si ajung la preturi mult mai mici. In general nu le croiesti si nu se vand “dupa marime”. Brâul acela iti permite sa arati ca o zana si se comportă minunat si fara brâu.

O takshita – in functie de material, cusatura (de mana ori standard) pietre aplicate – variaza intre 100 si 500 de eur0. Sigur ca poti gasi si mai scumpe. Dar in bazaruri cu pretul de pornire la 100-130 de euro, poate poate ai norocul sa “te duci” undeva la 70 de euro.

Cea mai ieftina takshita am cumparat-o in Casablanca, acum doi ani. A costat 40 de euro dupa 20 de minute de negocieri. Adica 400 dirhams.

 

haina-traditionala-marocCea mai frumoasa taksita am ales-o acum dupa aceleasi 40 min de negocieri, probe, povesti.

takshita marocana cu imprime leoparddetalii cusatura taksita

In Agadir, la fiecare 3 zile mergeam in souk sa trec pe langa frumusetea asta. 150 de euro si nici n-are chef de povesti acel nene. Asa ca n-am intrebat daca o are si pe alte colori. Da e un material de calitate si e cusuta de mana. Toata. Atelierul e aproape.

vesminte traditionale marocA… sau poate dau o tura imbracata asa si-i spun ca-n afara de tacerile din piept si cupa mica, ma deranjeaza faptul ca nu vrea sa negocieze.

costum de belly dance

Femeile simple nu-si cumpara kaftane si taksita pentru nunți sau evenimente speciale. Majoritatea le inchiriaza la un pret modic de pe o zi pe alta, cu bijuteriile de rigoare.

Iar femeile foarte bogate, merg la croitori fancy, doar asa, ca sa le faca exact ca-n nu stiu ce revista. Pe mii de euro.

In general minunatiile astea din souk sunt achizitionate de turisti. Abia astept sa ma duc la Auchan dupa OB-uri imbracata-n takshita.

takshitadetaliu broderie pietreimbracaminte marocana(cele doua, in prim plan- de mai sus costau 300 de euro si individul nu m-a lasat sa le pozez. Ma rog. Nu m-a lasat e un fel de-a spune)

takshita maroc modamanechin marocPentru ca Yves Saint Laurentiu, trece de mii de euro, m-am dus sa-i admir cactusul.

YSLTot in Marakesh

kaftane marocJallabiah si cateva casual

kaftan catifeamoda femei maroc

 Sa nu-i uit pe domni. Haina asta e bestiala. Imi si imaginam cum mi-ar face oarescine striptease imbracat asa.

piele si jallabiah barbatiDin simplul motiv c-as râde o juma de ora pana o da jos.

jallabiah barbatihaine traditionale marocane

Fashionistelor, v-a plăcut prezentarea?