Călătorie cu peripetii Agadir- Essaouira

CTM Maroc bus
C-o zi înainte ne luăm biletele de bus. CTM ca e cel mai bun. Din otogară.

Ii trântesc o scrisoare medicala sub nas lu Ben Aliul care vindea bilete și-i spun ca-i musai să stăm în spatele șoferului, sa am vizibilitate ca dacă nu, mi se infundă nasu, ochii, capu, mi se încrețește coada în 2 ore jumate darmite în 4. Ben Ali se sperie și-mi jură vizibilitate eternă.

A doua zi, urcăm în bus. Un tinerel, țoc, în spatele șoferului, nu se dă dus nici de ciudă. Stiind ca urmeaza o lupta crancena ca-ntr-o minte sclipitoare de la prea mult soare, insotitorul se retrage la rugamintea mea in spate, unde mai ramasesera locuri.

Poate va intrebati ce m-a „mânat“. Nu, nu păteam nimic daca stateam in spate dar am văzut ca in timp ce ei asteapta sa fie tratati cu respect, considera ca e datoria ta sa-i platesti mereu ca sa-si mute curu, chiar daca ai mai platit odata acelasi serviciu. Soferul: vorbiti cu domnul. Un puțoi de 20 de ani care astepta sa-i dau 2-3 euro sa se mute.


Cum nu mai functionez pe bani ci pe principii– cum ar trebui sa faca fiecare mamifer evoluat, m-am prezentat frumos la agentie si l-am solicitat amabila pe sef.
Nu le-a convenit, nu i-a convenit aluia ce vindea bilete – pentru ca seful de agentie auzise de dincolo conversatia si i-a spus: du-te cu doamna si rezolva problema!
Cum s-o rezolve cand in fiecare zi dai ceva cuiva? Ei bine, NU am vrut sa dau nimic. Pierd sau castig un loc in fata.

Greu s-a dat dus cârcelul ala din primul rand dupa o cearta buna cu domnu de la belete. Desi poate ca facuse drumul ala de nspe mii de ori. A fost dreptul meu sa consider ca e cazul sa incerc sa-i dau o lectie despre cum sa respecti o persoana si mai ales o femeie, fara sa astepti sa fii platit. Pentru ca l-am rugat frumos intai si i-am expus motivele. I-am spus ca locul acela mi-a fost promis de angajatii companiei. I-am aratat biletele. Cu LOC. Nici c-a miscat un muschi, se uita la mine de parca a mestecat ciuperci colorate inainte.

In sfarsit, sefu cela ridica tonul, il ridic si eu, că oricum n-am cu cine sa ma cert- si se duce copchilu.

Dupa douazeci de minute, barfa despre turista nebună devine deja trecut pentru marocani si-si vad de-ale lor. Jumate din pasageri incep sa urle in telefoane. Jumate din pasageri au smartphone-uri. Io n-am decat o vezica plina, oprim in sfarsit.

Langă niste… fast- funduri. Merg la baie.

„Madame, madame, papier.…“ . Io cu servetelele dezinfectante zici ca eram Madonna. Si m-am transformat in Pink sau in pantera roz cand am vazut pt ce am platit.
toaleta turceasca
„Ici, ici, madame!“
Vad, tanti, da nu cred ca pot s-o nimeresc…..
„Ici, ici…..“ si ies.

Am iesit repede că- mă scuzati, sa ma piș pe mocasinii de la ecco puteam si in spatele unei tufe de argan, doar e bio totul.

Ma duc viteaza si-n viteza pe partea ailalta, pomi, verdeata, alea alea, nimeni imprejur.
Ma fac mica sub o tufă si-n plin proces fiziologic aud un behait in spatele meu. O fetita mică se chinuia sa urce o capră mare intr-un arbust. Capra urla de parca o punea pe plită si tremura ca frunza, fata se uita mirata la fundu meu – aveam si ochelari frumosi dar cred ca nu la ei se uita. Mai in spate cativa turisti se apropiau sa vada si alte capre. Una în pom, una sub altu, etc.
Ialla, ialla, i-am strigat lu aia mica, halas, halas si m-am rotit dupa arbust ca sageata albastra. Imi si imaginam o vedere din Maroc – cu-n fund alb si-o capra neagra.

caprearbusti

Sare capra din pom, sar eu de sub tufă, dau sa trec strada, in urma mea aud glasuri de copii care rad, ma întorc, copacul nu fusese trăznit din senin, râsete vesele, nu s-au format cratere deci lumea-i in ordine si Universu-i stabil.
Cat de rau imi pare ca n-am poze sa va arat….

Drumul e bun dar ingust si cu cateva serpentine. Daca nu mori cand vezi cum conduce soferul, cateva capuri de fereastra, ca începător- servești.

drum agadir essaoira2drum1pe soseadrum essaouira agadirplaja intre agadir si essaouira

Am o curiozitate. Ce va intereseaza in mod deosebit pe cei care urmariti jurnalul din Maroc? Si pe cei care nu comentati? 🙂