Prima comunitate din țară de donatori de celule stem
Există pacienţi diagnosticaţi cu leucemie pentru care doctorii nu pot găsi donatori compatibili în registrele din străinătate.
Iar şansa lor de vindecare este doar în România. Dar Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice este deocamdată prea mic să acopere toate solicitările. Până acum au fost efectuate
-22 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice, dintre care 20 de pacienţi au avut donatori străini.
– in prezent, avem 10 bolnavi pentru care nu găsim donatori compatibili. In Romania, da?
Celulele stem sunt celule sușe care au capacitatea de a se reproduce/diferentia prin diviziuni succesive. Imaginati-va maduva „alterata” a unor pacienti bolnavi de cancer. Un transplant de măduva- scump si mai mult decat imposibil pentru unii, ramane unica sansa. Celulele de acolo-stemurile imature, au capacitatea de a forma noua „radacină” pentru ca pacientul sa ramana în viata.
E gratis, e simplu, nu va doare, nu riscati mai mult decat in momentele in care v-ati prinde amantu în pat cu nevasta si v-ar creste tensiunea la 258. Sau invers.
S-a lansat Campania „DONEAZĂ SPERANȚĂ”, eveniment inițiat de Comunitatea Donatorilor de Celule Stem din România în parteneriat cu Centrele Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din țară!
Campania își propune să crească numărul donatorilor de celule stem înregistrați în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem de la 10.000, cât este în prezent, la 1 milion. Prin creșterea numărului de donatori putem oferi o șansă reală la peste 90 la sută din pacienții diagnosticați cu leucemie din România.
Odată cu lansarea campaniei, Comunitatea Donatorilor de Celule Stem din România va fi recunoscută oficial de conducerea Institutului Regional de Oncologie Iași ca fiind prima comunitate de acest fel din România.
Aprilie- caravane de promovare, poate le veti vedea pe strazile din Iasi si Bucuresti. Poate luati un pliant, va informati, si va dati sangele pentru viata altora ca niste adevarate draculine. Draculini. Ce-ti fi 🙂
Stiti bine ca oricand putem fi in locul oricui cand e vorba de suferinte.
De placeri mai putin 🙂 Sau?
Cand vedeti caravanele sariti repede pe ele si va puteti inscrie în Registrul Național a Donatorilor de Celule Stem. O echipă medicală este pregătită să se deplaseze la sediul instituțiilor pentru acțiuni de informare și prelevare a probelor de sânge.
Adica daca aveti un sef enervant si vreti sa le oferiti colegilor nu numai o juma de zi libera dar si sansa de a salva o viata puteti sa-i propuneti chiar voi un altfel de …breefing. Veti fi mai impliniti si mai informati 🙂
Puteti dona mai mult decat Speranta- stiti ca fara ea n-am putea trai. Puteti dona viata.
Cum vi se recolteaza celulele stem in situatia de care vorbim?
De la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă.
Cu 5 zile înainte de donare, voluntarului i se administrează 4 injecţii, câte una pe zi. Se injectează o proteină sintetizată care are rolul de a multiplica numărul celulelor stem existente în organismul donatorului. În a cincea zi, printr-o analiză a sângelui, se stabileşte dacă s-au mobilizat suficiente:
Vi se recolteaza 250 ml de sange, destul cat sa nu lesinati ca doar trebuie sa iasa suficiente buletine de vot anul asta si mai ales la anul.
Tehnica? Suna interesant dar va promit ca nu-i nimic complicat.
Se montează un cateter pe vena femurală la picior,
cu ajutorul căruia donatorul este cuplat la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă. Procedura nu este dureroasă, nu necesită anestezie şi durează în medie 3-5 ore, timp în care o echipă medicală stă la dispoziţia donatorului. După reuşita procedurii se va scoate cateterul şi donatorul va putea pleca acasă.
A- puteti citi juma de roman sau puteti sa va certati la telefon 3-5 ore cu partenerul. Sau puteti sa va ganditi ca poate salvati pe cineva si nici nu stiti si poate nici nu veti stii……
Da, exista si conditii ca sa poti dona:
să ai vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani (cei înscriși în baza de date pot dona celule stem până la 60 ani)
să ai peste 51 kg
să nu folosești droguri
să nu suferi de afecțiuni maligne
să nu ai boli infecțioase care se pot transmite prin sânge
să nu fi călătorit în Africa ( daca v-a muscat tetze de cur ori un canibal stati deoparte)
să nu fii pensionat medical
sa nu fii beneficiarul unui transplant
Sunt 17 centre in ţară unde se prelevează gratis probele de sânge pentru a vedea dacă sunteti sănătoși (la cap nu se vede, relax) şi dacă intrati în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem. Apoi, completati formularul de consimţământ şi un chestionar medical (conţine întrebări despre trecutul medical al voluntarului şi al părinţilor). Se recoltează 15 ml sânge. În câteva săptămâni, voluntarul primeşte rezultatele medicale şi ulterior cardul de donator de celule stem. Analizele şi testele medicale sunt , repet,gratuite.
În cazul în care este identificat la nivel naţional un pacient diagnosticat cu leucemie care are aceeaşi structură a sângelui cu a voluntarului, viitorul donator este contactat. I se fac noi analize. Gratuite, binenteles.
RISCURI?
Tratamentul cu factor de creştere (injecțiile) este în general bine tolerat. Ca orice medicament, poate provoca reacţii neplăcute cum ar fi: dureri osoase sau musculare, dureri de cap (care se tratează cu paracetamol) sau scăderea pasageră a tensiunii arteriale.
Eu zic ca sexul are mai multe riscuri.
Sau abstinenta.
Sau ciocolata.
Cui te adresezi?
Zona Moldovei care vor să devină donatori voluntari pot accesa următoarele date de contact:
Institutul Regional de Oncologie Iași
Centrul de Recrutare al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice
str. General Henry Mathias Berthlot nr. 2-4 Iași
Conf.dr. Elena Albu :tel 0754883231; 0744435439
Asist. Oana Crețu: tel. 0743692505
Cei care nu sunt din Regiunea Moldovei trebuie să consulte lista cu celelalte 17 centre. Vezi Comunitatea donatorilor de celule stem
Si pe pagina de facebook a donatorilor de celule stem mai gasiti detalii.
Macar ganditi-va 🙂
Am fost destul de aproape de Africa, nush ce sa zic.. Maine imi verific fundul, citesc mai in detaliu si revin.
Interesant articol oricum, nu stiam de procedura asta. Dureaza destul de mult dar daca chiar as stii ca ajut pe cineva, m-am baga :).
Imi place ce ai scris si cum ai scris….Promit ca , daca inca mai sunt valabila ,daca vad caravana in Timisoara , nu stau pe ganduri.Mi se pare o idee grozava!
Felicitari de articol!
Nu stiu cand va ajunge caravana in Timisoara, insa daca vrei sa te implici si sa ajuti o poti face daca te adresezi Centrului donatorilor de celule stem hematopoietice din CTRS Timișoara
Iti las aici datele de contact pentru a-ti putea face programarea prin telefon:
Str. Martir Marius Ciopec Nr. 1, Timiş
Telefon: 0356 175 711
Fax: 0256 482 271
Iar aici gasesti lista cu alte 17 centre din tara:
http://comunitateadonatorilorvoluntaridecelulestem.wordpress.com/2014/02/18/centrele-donatorilor-de-celule-stem-hematopoietice/
Multumesc!
stiti mai multe despre proteina injectata? Personal, ma feresc de medicamente/vaccinuri.
Prefer sa donez sange periodic, pt ca nu implica niciun efort pt mine, doar sa beau apa de dupa 🙂
Buna,
Referitor la injectie:
Pentru a creste concentratia celulelor stem se injecteaza sub piele, timp de 4 zile, o proteina sintetizata, denumita factor de crestere, a carei actiune seamana cu cea a unei proteine naturale produsa de organismul nostru. Adica este o proteina care multiplica celule noastre sanatoase.
In a cincea zi, printr-o simpla analiza a sangelui, se stabileste daca s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice si are loc donarea de celule stem hematopoietice din sange.
Si inca ceva: tratamentul nu este invaziv. Doar in anumite cazuri poate provoca dureri de cap (care se trateaza cu o singura tableta de paracetamol)
Ca si sexul….
exact :))
Nu am 51 de kilograme 🙁
Important e sa ai 51 kg la momentul donarii 🙂
In plus, daca te inscrii in Registru si ulterior esti contactata sa ajuti, in cazul in care esti insarcinata la acel moment, procesul de transplant se anuleaza.
daca punem mana de la mana sigur reusim sa-i ajutam pe cei aflati in suferinta.
Nu ştiam că a avansat ştiinţa şi că există un astfel de procedeu, noroc cu Hapi să mai aflu lucruri de folos! Am donat trombocite acum câţiva ani,ţin minte că am fost la limită cu greutatea, dar am donat de câteva ori, m-am gândit că aş putea fi în locul celui bolnav oricând. Eu nu sunt în România, dar am distribuit pentru prietenii de acolo, poate cineva vrea să ajute.
Poate ne dezghetam si noi la minte, mai mult in privinta asta.
In fam mea se doneaza constant , nu in Ro,in familia din “cealalta tara” 🙂
Personal sunt amemiata suficient incat sa ma respinga constant din cauza unui deficit de absorbtie a fierului 🙂
foarte interesant, Hapi!