Pe vremea lui Ceausescu…..
imi mai aduc aminte de lucrurile frumoase. Aceasta nu este o postare pro-dictaturista ci una de Soim al Patriei vesel si fericit.
Astazi am simtit nevoia sa comemorez anii in care nu aveam nicio grija . Purtam cravata de pionier si galon galben cu o doza copilareasca de narcisism. Citeam Ciresarii, revista Pif, Sobieski si Romanii, romanele lui Sadoveanu, ma fascina povestea Otiliei, gasisem pana si un volum despre reproducere, pitita in biblioteca voluminoasa a mamei.
Copii de astazi sunt direct adolescenti…….poarta jambiere , trening si pulovere, o bretea de la sutien afara si chilotii de Botezatu (eventual fake) pan la brau.
Lectureaza „Cum sa procedezi la prima intalnire“ pe net si mesajele noi de pe sentimente.ro
Cel mai frumos cadou pentru mine era o carte si multe portocale livrate de Craciun. Bananele verzi se coceau pe un dulap odata pe luna si le imparteam militareste cu fratele meu.Mancam din cand in cand un baton verde si moale de fistic, care se topea in gura, nu stiu daca se mai face asa ceva (cred ca nu)……..era divin. Inghetata la pachet si savarinele, ciocolata de casa si salamul de biscuiti….toate Bio 🙂
Ascultam Depeche Mode, Madonna, Michael Jackson si Phoenix. Faceam concerte pentru bunica , incaltam pantofii de lac ai mamei si rochiile trei sfert. Bunica ma asculta entuziasmata si batea din palme dupa fiecare recital
Adolescentii de azi (imi spunea cineva ca atunci cand am sa folosesc termenul „pe vremea mea“inseamna ca incep sa imbatranesc. Imi asum simptomatologia ) mananca Milka si fumeaza tigari cu arome de cirese (eu am inceput cu un BT pe care tata il primise la munca, dar el nu a fumat niciodata)
Pufaiam BT-ul cu o colega , pe clasa a noua, in baie la ea, intr-un bloc de betoane. Mirosea casa de parca coborisem amandoua in Tartar si maica-sa nu ne-a mai lasat sa jucam tenis in fata blocului o saptamana.
Erau niste blugi de depesari….Vampum, sau cum se numeau? Mi-am luat prima cafteala cand i-am sterpelit din dulapul lu frate-meu si i-am legat la brau cu o curea de-a lu tata……….M-am dus si m-am tuns „depeche“
Liceenii de azi se rad in cap, isi fac piercinguri iar fetele uita sa isi puna un pulover peste ciorapi.
Ma uitam la Beverly Hills, la Dosarele X si la Jack si Grasanul…………La Tom si Gerry, Pic si Poc si mergeam la filmul cu Padureanca de vreo 5 ori………
Imi cade greu la stomac „The next top model“, „Nora pentru mama“ si „Schimb de mame“.
Padureanca de azi e Lady Gaga, Dosarele X s-au preschimbat in Anatomia lui Gray .
Ma jucam „ata „ (elastic), Flori fete sau baieti, De-ascunselea, Taranul e pe camp, Telefonul fara fir…….mergeam foarte des in excursii prin tara, la mare, la munte, la campie, nu conta.
Invatam poezii romanesti si stiam sa caracterizez orice personaj
Multi elevi „proaspeti“ nu stiu sa scrie propozitii fara sa caute pe net……iar jocurile sunt compuse din „Imbrac-o pe Barbie“ apoi se complica cu intretinerea fermelor pe FB si cat mai multe victime in Mafia Wars.
La varsta la care eu intrebam prietenii cum sa procedez la primul sarut, noi generatii intreaba daca „ e posibil sa fi ramas insarcinata daca am facut numai asa si pe dincolo si din pozitia aia, dar a scos-o repede si nu e prima data cand procedam asa???? Va rg smi snt disperata , sam-i iau postinor????“
Oare cum o sa dezvolte urmatoarele generatii? Ce muzica o sa asculte, ce principii or sa aiba, ce o sa le defineasca personalitatea si cine o sa le slefuiasca si dezvolte caracterul?
“Mlădiţe înmugurite din trunchiul strămoşesc/ Suntem copii ţării pe plaiul românesc/ Noi suntem viitorul şi ţara ne-o iubim/ În zborul către mâine ca şoimii o sa fim.
Prin muncă şi prin carte spre luminosul drum/ Vom duce mai departe tot ce-i clădit acum/ Noi ne iubim pământul, partidul îl iubim/ Să-i împlinim cuvântul ca şoimii o să fim.
Cum şi-au dorit strămoşii nepoţi cutezători/ Suntem ca Feţi Frumoşii din gândurile lor/ Şi ţara ne aşteaptă s-o creştem, s-o slujim/ În fiecare faptă ca şoimii o să fim.
Am avut si eu costum de soim si de pionier. Nu ajunsesem comandanta de grupa cu snur rosu (parca…sau albastru ?) ca nu m-au votat fariseii de colegi. 😆
Ce frumos era! Ieri am intalnit (pe FB desigur!!!!) o fosta colega din Generala….si m-am bucurat s-o revad, ne intelegeam bine. M-a apucat nostalgia, mi-am amintit de cornurile impletite cu zahar pe care le cumparam de la chioscul scolii impreuna cu un suc…..Frucola sau ce era…..nu mai stiu.
🙂
Daaaaa, si eu imi amintesc ca era o berarie aproape de scoala, intr-un complex de magazine si serveau pateuri cu branza calde si branzoaice. Le faceau ei acolo. In pauza mare era plina beraria de elevi, la coada sa-si cumpere pateuri si branzoaice. Chiar si in fumul ala de tigara si mirosul ala de bere rasuflata, tot asteptam la coada.
Se chema Fruco. Mai tii minte guma aia autohtona, Gumela care ti se sfarma intre dinti de ziceai ca mananci nisip ? 😆 Eu cumparam guma Baltazar din piata de la tigani. Ce baloane facea…. 🙂
Acum mi-am amintit, mai era un suc pe langa Fruco…ala galben de-i zicea Citro 😆
M-ai facut sa rad cu Gumela aia patratoasa, uitasem de ea. Doamne , parca era o bucata de piele tabacita cu gust de cirese uscate :))
Da, era si guma Turbo, aia era un lux……toate caietele imi erau lipite cu abtibilduri.
De berarii imi amintesc si eu si de placintele alea bune din autogari .
Fruco imi placea la nebunie! Citro……m-am cam ferit de astea galbene pana am descoperit Mango la Tec (dozator) :yummy:
Mai tin minte cand aparusera penarele chinezesti si cariocile alea bengoase. Cine avea penar chinezec era tare, dar cine avea penar chinezesc dublu care se deschidea pe ambele parti, spargea targul. 😆
Dupa aia mai erau riglele alea smechere cu imagine care se schimba daca miscai rigla.
foarte fain scris! imi place… si nu prea vad ce as putea comenta. poate doar ca fiecare generatie are farmecul ei si fiecare are si conservatorismul ei. mereu vom spune ca cei dinaintea noastra erau naspa iar cei ce vin dupa noi sunt si mai naspa. ca o ordine de idei, eu aveam in copilarie prieteni care stiau lucra fain pe analogice si circuite si componente pasive. azi totul e digitalizat si inafara de sunet, nu prea merge sa construiesti ceva. cu toate acestea, frate-meu pentru licenta construieste un quadcopter telecomandat si cu camera video. parca e totusi mai challenging astazi, decat pe vremea salamului de soia.
p.s. si colegii mei aveau penar chinezesc si rigle din acelea cu imagine. 😀
Si eu aveam penar chinezesc, na, cu doua compartimente! Si rigle de la rusi si far la bicicleta si inele colorate tot de la rusi!
Mihai, noi , cel putin eu….credeam despre generatia dinaintea mea ca au fost grozavi….nu cool, nu smecheri , nu moderni……..Doar grozavi 🙂
Conservatorism? Nu stiu. Poate ca va veni o zi in care o generatie nu va mai avea nevoie de el. Din punctul meu de vedere ar fi pacat. Ce bine ar fi daca am gasi o cale demijloc, in toate…………..
Va amintiti cum faceam curatenie in zona verde si in parcuri in fiecare primavara? Ne fluieram, ne strigam in fata blocului….ca nu aveam mess.
“Mihai, noi , cel putin eu….credeam despre generatia dinaintea mea ca au fost grozavi….nu cool, nu smecheri , nu moderni……..Doar grozavi ”
credeam e foarte bine spus. cand esti mic crezi despre cam orice ce nu iti face rau ca e grozav. cum sa nu crezi cand esti mic ca ei sunt niste eroi? era si epoca in tonul acela, glorifica totul.
“Sa avem noi maine aur si paine
Voi sunteti niste niste eroi
Dar intr-o zi si noi…”
mereu mi-a placut cum suna versiunea asta acustica. e bestiala. daca voi invata vreodata sa cant la chitara, jur ca o sa o interpretez si eu. :)) http://www.youtube.com/watch?v=rAYaja3mtTI
Oooo, ce de amintiri 🙂
Stiam doar versiunea asta
http://www.youtube.com/watch?v=Zk-H3oRiuNg&feature=related
Tu fluierai ? Eu cu o colega de clasa, locuiam in acelasi bloc si facusem noi un “telefon” din doua pahare de plastic gaurite la fund cu acul si tras prin gaura o ata lunga care le conecta. Un capat era in balconul ei iar celalalt la mine si cica noi vorbeam la telefon. 😆
Maica-mea practica batutul in teava la vecina cand vroia sa o cheme la o cafea.
:)) Stiu, aveam si eu “telefon”. Ma bagam in dulap si ii trimiteam semnale vecinului , care era putin mai mare ca mine…. bateam in dulap si in perete cand stiam ca doarme de amiaza. Sau aruncam cu boabe de struguri in balcon la el. Ehe, voi aveati Nokia cu paharele alea……handsfree
Si da, fluieram! Erau diverse “melodii” si fiecare insemna altceva. Stiam cand un prieten isi striga vecinu sa iasa la baute, cand un tip isi fluiera prietena, cand cineva isi striga parintii….totul prin fluieraturi. Bine, mai erau si de-astea cu “Tusa Maricicaaaaaaaaa”
“Nenea Emiiiiiiiil”
(vedeti ca copiii de la blocul vecin umbla la straturile de flori)
“Tanti Elisabetaaaaaaaaaaa”
(haideti pana jos ca va cauta cineva si nu vrea sa urce)
“Ioanaaaaaaaaaaaaaa”
(Ioana nu-i acasa, cine sa ii spun ca o cautat-o??)
Uuuff… amintiri din copilarie …. ce frumos…
Baton din ala de fistic n-am mancat niciodata, dar imi placeau grisinele,
iar vara cat era ziua de lunga nu ne vedea mama in casa, decat daca era cazul sa dea cu spirt pe o julitura
La cinema am fost la Pisicile aristocrate, Cartea junglei, Stan si Bran
La Superman nu m-a dus pt ca nu am scris caligrafic – a trebuit sa stau acasa sa exersez si drept razbunare am umplut o pagina cu “nu pot sa scriu caligrafic”
Si m-a prins explozia de la Cernobal fix cand stateam 5 minute la colt ca nu m-am jucat frumos cu copiii. Apoi a fost arest la domicliu o luna “pana trece norul radiatiilor de deasupra noastra”. In veci n-oi uita cele 5 minute de frustrare de parca ele au atras blestemul.
Nu se poate, ai pierdut Superman ? :))
Mi-ai amintit de spirtul de pe julituri :)) Cum ne treceau noua toate cu spirt si acum tinem in dulapuri Betadine si fese elastice sau Urgo
Si eu am stat in casa dupa explozia de la Cerno iar mama punea prosoape sub toate ferestrele si usile, ca pe atunci nu existau termopane. Cand ieseam de necesitate in oras ,respiram prin fularel.
L-am vazut mai apoi la tv, dar ar fi fost mai fain pe ecranul mare al cinema-ului
Si din categoria “semne de buna purtare” sau “cum mi-am tunat corpul”: mi-am spart fruntea in coltul mobilei de bucatarie, mi-am dat cu sapa in picior, am calcat de 2 ori pe cuie fara antrenament fachiristic, am cazut din caruta si am semn pe genunchi, iar cel din cot e de la bicicleta
Cea mai tare faza a fost cand am cazut de pe o craca inalta a unui copac, am facut o pauza agatata de chiloti pe o craca mai joasa, iar cand acestia au cedat, am luat contact cu solul. Dar de la asta nu au ramas semne … cel putin nu vizibile 😀
Vaaai, ce-am mai ras, mi te imaginez!
Intamplarea care imi vine in minte este legata de cicatricea din barba…..am dat cainele pe gheta pe un parau din satul bunicii……O ora mai tarziu ma cosea cineva la garda :))
Păi, na – dacă aş fi fost în pantaloni în momentul căţărării în pom, probabil turul lor ar fi fost mai rezistent şi ar fi rezistat, dar eram în fustiţă …
Eram un rebel. Umblam cu parul in ochi si aveam casetofon stereo rusesc, Vesna 207 – pe baterii.
Brutaria era la doi pasi de mine (acum e Biserica Adventista de Ziua a 7-a) si cumparam paine fara sa stau la coada. In hala unde se depozita faina jucam badminton (era cul, acolo nu batea vantul niciodata). Am fost la cor, la vocea a 3-a (bass, that is), la cenaclul literar, la ansamblul de dansuri populare, la echipa de handbal, de sah si de teatru.
In scoala generala am fost pus de doua ori la Panoul de Onoare si de vreo 17 ori la Gazeta de Perete, rubrica “Asa nu”.
Se citea in prostie. Chiar si ultimul alcoolic era cititor infocat (daca nu era analfabet, desigur).
Lumea nu se grabea, era un soi de liniste placuta, de sanatoriu. Se muncea mult, se calatorea mult, chiar si noroiul avea o culoare mai placuta.
Cand a venit Securitatea acasa la mine, cu mandat de perchezitie, am fost dus in gradina casei si tinut acolo cu forta de un tip cu nasul rupt si cu palarie de gangster.
Ceilalti au demontat mobila, au scos podelele, au spart peretii, au distrus acoperisul.
Intr-un final, dupa ore intregi de teroare, bunicul a transat problema in stil cazac: a scos un topor si a inceput sa-l invarta deasupra capului.
Securistii au abandonat misiunea si au plecat, fiind la un pas de a-l impusca pe bunicul meu.
S-au intors peste doua zile, dar prea tarziu: unchiul si matusa mea obtinusera certificat de diliman pentru bunicul.
Bunica nu a fost la fel de norocoasa; a fost arestata, dusa la Bucuresti si torturata.
A primit 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare la locul de munca, pentru contrabanda, fara nici o dovada, si cu traume care au urmarit-o pana la sfarsitul vietii.
Daca as pune in balanta lucrurile bune si pe cele rele, as spune ca pe timpul lui Ceausescu a fost un soi de libertate fizica, dar spiritul a fost ingradit.
Acum, dupa mai mult de 20 de ani, e chiar mai rau. Spiritul aproape ca nu mai exista, iar libertatea fizica e doar o butaforie.
Ce e de facut?
Nu stiu. Nu stiu ce poti sa faci cu un popor fara vointa, fara un schelet moral solid. Poate doar “sa-l tai si sa-l arunci in focul Gheenei, acolo unde e plansul si scrasnirea dintilor”.
Si in urma, sa se nasca un alt popor roman, asa cum a fost in urma cu 2100 de ani.
Scuze pentru faptul ca am stricat atmosfera…
Amintiri frumoase si (re)amintiri dure, agresive, triste. Nu e nici o atmosfera aici, fiecare vizitator aduce ceva nou , dinamic, nu trebuie sa fie neaparat vesel.
Iar pe tine te primesc oricand si daca povestesti despre al doilea razb mondial……..Sau primul?:blink:
Imi pare rau pentru bunica ta…….Nu-i asa ca batranii din acea generatie aveau alta structura? Pur si simplu……..erau total diferiti genetic……nici macar nu stiau ca au boli cronice , erau mai rezistenti si cu toate problemele , securitatea , etc……erau mai putin deprimati decat vor fi parintii nostrii!
Si daaaa, cu cititul imi aduc aminte foarte bine ca ne bateam pentru carti………cartile erau pietre Svarowski si ne mandream care avem o biblioteca mai mare (desi ea apartinea, evident, parintilor)
ha,ha..v-am citit pe toti….si mi-am amintit impreuna cu voi,de momentele cand saream gardul la fabrica de paine din oras,singura de fapt si ,,cerseam,, paine calda,pe care o rupeam in multe bucati si o mancam toti,de parca am fi mancat cea mai tare bunatate.
imi aduc aminte de serbet….de balciul care venea si ma dadeam in lanturi pana ameteam.
soim am fost si eu,pionier la fel…aveam un inel pentru cravata,facut de tata la strung,era in trei culori(banuiesti care),eram cea mai tare…
penar chinezesc am avut si eu…
la bunici,atunci cand ne era foame mancam mamaliga fripta pe plita,unsa cu magiun….
eram inscrisa la biblioteca judeteana si devoram cartile,in loc de una cat aveam dreptul sa imprumut,ajunsesem sa iau cu plasa…
am fost fericita cand,dupa un stat la coada infernal,am reusit sa-mi cumpar un tricou flausat roz si chinezesc..pe care l-am purtat cu mandrie pe afara…acum am aflat ca de fapt era tricou de corp…
jucam lapte gros si lisii,trageam cu anglita cu scoabe facute din sarmele lui tata…
mda…mi-ar fi placut ca un pic mai mult si fiul meu sa ajunga sa faca asa ceva…si sunt multumita ca ceva ceva a apucat si el…
Parca toti am facut aceleasi lucruri!
Ma regasesc in aproape orice amintire (de-a altora) de pe vremea aceea……..
Paine calda? Da, da, si noi ceream!
Am citit “sarmalele lui tata” :)))
Ce amintiri frumoase aveti voi…va cam invidiez….eu de ce am fost asa de prost?
De pilda vecina mea mi-a spus sa intru intr-un canal si sa fac curat ,ca acolo o sa ne facem noi o casa -si am intrat si am muncit pe rupte , am spalat tevile si mi-a fost tare frica.
Altul mi-a spus daca doresc aur ,si cum eu aveam un suflet nobil care ii placea aurul si banii ,am raspuns afirmativ , si m-au condus la nisipar unde in prealabil sapase o groapa , o umpluse cu mocirla ,iar pe deasupra a pus un strat cu nisip fin. Cred ca stiti urmarea ,ca voi sunteti destepti si frumosi…
Altii mai mari care jucau tenis ,m-au pus sa astup un caine mort ,ca venea miros , si ca sa ma motiveze sa fac aceast lucru a spus ca imi va da 5 lei …pe care nu i-am vazut nici pana in ziua de azi , iar cand am zis ca ma duc sa-l destup la loc ,mi-am luat-o si pe coaja!
Si cate si mai cate…
🙂
Super tare postul tau! Eu imi amintesc de Eugeniile alea tari pe care ma chinuiam a le mananc cand mi le aducea tataie de la fabrica. Nici nu prea aveau crema, dar decat de loc…
Vai, eugeniile erau o delicatesa, Elenush :)))
Si ciocolata aia mica patrata, cu un bradulet verde pe ea ce o primeam de Craciun ( o primeau parintii de la intreprindere ) 😀
m-ai omorat cu toate astea…, batonul de fistic…, si inghetata Polar in pachet de hartie… (ca ala de unt), mai era spuma de capsuni, era corn fragil, si strudel cu dovleac si/sau cu visine…, care nu erau cu gem de visine cu 30% continut de fructe, ci erau cu visine…
cu 10 lei imi faceam: un film (parca era 5 lei), un suc 2 lei, si doua strudele 1,5 lei.
io nu fumam si daca si acum ar afla maicamea…, cred ca as lua negresit un set de palme…, cand ea avea vreo 2 -3 pachete de BT (BulgarTabac) dosite prin dulap pentru Doctori, in caz ca se intampla ceva…, io aveam Kent cartonat cu care-mi motivam absentele…, era 25 lei pachetul la bisnitarii din fata de la Continental… (Tm). si mai dadeam din cand in cand cate un pachet colegilor care fumau ca sa nu fumeze porcariile alea de Start sau… Golf…, sau Snagov…, nu vorbim de Carpati ca alea miroseau urat…
ooooooaaaaaiiiiiiiiiiii, mi-am adus aminte de guma aia de mestecat care era ca un cauciuc…., si cand primeam chestii de la sarbi, parca Baltazar, si mai erau dealea rotunde (bile), o imparteam din gura… … …
hahahahahahahaha
asta ar putea fi o explicatie ca-s asa cum sunt acum … 😛
suc Brifcor…, pepsi-cola doar pe sub mana…, era o delicatese…
tin minte ca era nectar de piersici sau de mere, cu 2 lei sticla de sfert… (parca), fruct si apa…, nu 30% fruct, si legea te lasa sa scrii 100%…
faceam numai prostii, eram nu copil problema…, aveam imaginatie si gaseam cele mai nastrusnice “agerimi”
ma agatam de trenuri marfare si de carute in drum spre scoala…, asta era frecvent…, cate si mai cate…
mergeam sa vand sticle si borcane si aveam ceva leuti sa merg la film…
cel mai mult imi placea ca aveam pe jos tot timpul o shaiba, o piulita.., daca trebuia sa-mi depanez carutul cu rulmenti, gaseam sarma, cuie…, de toate…
faina copilarie am avut…, cred ca am citit Ciresari (toata seria) de vreo 7 ori, Singur pe Lume de Hector Malot de vreo 5 ori …
mai era mersul la VIDEO…, vizionatul filmelor grele cum ar fi Calauza, sau cele interzise sau Pink Floid cu The Wall.
televizor color se procura cu inscris pe lista, parca Elcrom era…, in rest televizor alb negru, asta nu ne tinea prea mult in casa…, asta era fain…
Da, ne uitam la filme “adevarate” fara mari efecte si la desene pe care “copiii de azi” nu ar avea rabdare sa le vada
Citeam mult, ascultam muzica -pe placi sau casete din acelea in carcase de plastic, cumparate din piata
Si ce ne mai bucuram de chestiile pe care le gaseam “la rusi” :))
Noi n-am avut bisnitari, locuiam intr-un oras mai mic
am zis-o si o mai zic, dupa generatia noastra ar tb sa fie scos din vocabular cuvantul “copilarie”, n-are rost sa mai fie…
Poate c-am imbatranit noi si de-aceea suntem asa de critice 😀
nu, nu! poate ne-am nascut mai demult, dar batrane nu suntem sigur! :))
Ai dreptate, tu esti mai tinerica 🙂 nu trebuia sa “te bag in oala” cu mine