Manastirea Floresti-Tauti

Aflata la 4-5 km de Cluj, intr-o regiune inconjurata de dealuri si relativ ferita de expansiunea imobiliara care a luat Clujul cu asalt, Manastirea Tauti este un balsam pentru suflet. Am vazut ca maicutele au si stupi, data viitoare probabil ca voi intreba de miere…….E mai sigura decat cea din piata.

Deci….daca treceti pe la Cluj – merita vazuta.

Ce locuri preferate aveti in imprejurimile voastre? (daca pun intrebarea fara imprejurimi, sigur ma aleg cu raspunsuri…..prea exotice 😉    )

Similar Posts

74 Comments

  1. Nu știu dacă intră împrejurimile mele, dar aleg orice din împrejurimile Brașovului… hai că nu e mult până acolo. 😆 Câteva ore…

    Că de aici… poate parcurile să zic. Prin județul Ilfov nu cred să fie ceva interesant pentru mine.

    1. Recunosc ca Brasovul e ravasitor de frumos…..dar ma gandesc ca ai tu un “loc” care e special pentru tine fara a fi neaparat incarcat de istorie, inconjurat de brazi sau de ape minunate…….

      1. La Brașov nu e că e încărcat de istorie și stațiune… e… orașul din care provine 4 oameni foarte dragi mie… și un fel de aproape al treilea acasă. 😀
        E locul în care mă duc când vreau să mă liniștesc o zi doua, fie că mă duc acolo și stau de vineri noaptea până duminică la prânz doar în casă.

        Acel „loc” special așa cum zici tu… poate acasă e. Altul nu îl simt. Eu sunt mai casnică. :))

  2. n-am “locuri preferate” … cladirile ma lasa rece. (imho) nu locul conteaza, conteaza omul cu care esti intr-un loc anume. 🙂

    1. Si daca esti singur intr-un loc anume……..nu te poti bucura de ceea ce te inconjoara?
      Eu am locuri minunate in care imi place sa fiu si singura……..eu le incarc de semnificatii, nu oamenii din jur 😉

      1. oriunde as fi singur … “sunt singur” in universul din mintea si inima mea … si, paradoxal, acolo nu sunt niciodata singur pentru ca-n timp am primit si eu “bucatele” din inima altor oameni. 🙂

        ok, pot zice ca-i misto apusul de soare vazut de pe varful Retezat … da’ nu destul de frumos incat sa ma tina mult privind in exterior, ignorand interiorul. da’ nah, eu sunt un INTJ si deci introvertit.

      2. nu, nu-s alpinist … doar ca am putea spune ca la munte nu prea sunt atatea silicoane ca la mare. :)) =))

      3. lol … pai, cantecu’ zice “no woman, no cry” si daca aplici asta la ce-am scris eu, iasa: “no silicon, no crowd” … 😀 :))

  3. Mmm… faleza Dunarii e unul dintre ele (bine, e un loc… putin cam mare 😛 )… altul – parcul Eminescu, din centru (mic, dar placut)… si ceva mai departe, salbaticia usoara a poienilor din zona muntilor Dobrogei

  4. Asa este, manastirea Tauti-Floresti este o OAZA de liniste si pace sufleteasca,este pastorita de parintele VISARION ,un MARE duhovnic ,si un parinte care ajuta pe toata lumea… si este un foarte bun gospodar….!

    1. De acord cu tine, parintele Visarion e un om deosebit 🙂
      Si ce flori frumoase au, si vacute am vazut………si o sera (nu stiu ce aveau pe acolo) si muuulte straturi de ceapa.
      E o placdere sa stai acolo chiar si cand ploua, sa auzi fosnetul padurii……….

  5. Pentru ca trec pe langa manastire de ori cate ori ajung in Cluj, nu am intrat inca niciodata in curte. Ciudat, nu? “Oaza” mea de liniste e la cealalta iesire din Cluj, spre Apahida.

  6. Bineinteles ca e mai sigura mierea…au muls-o maicutele cu aparate de muls la norme europene, de la albine avand semnul crucii facut de insusi IPSF-ul. 😀

      1. Ba da, daca-mi ceri asta, o fac cu placere.
        Dar nu am inteles de ce e mai sigura mierea de la maicute decat cea din piata ?!?
        In rest zona e intr-adevar faina. Pacat ca strica peisajul manastirea. 😀
        Dar desigur, gusturile nu se discuta.

        P.S: Adica de la trantori? 8)

      2. :))) nu mai, dar sa stii ca m-am gandit sa zic ca de la trantori. Da eu banuiesc ca nu le dau voie la manastire, acolo locuiesc numai exemplare feminine
        Albinele fara cruce sunt alea atee, sau pur si simplu de alte confesiuni.Care au luat-o razna prin paduri cand a venit IPSFul in vizita….

  7. Nu este aproape de mine (hmm, de Bucuresti vreau sa zic… 😉 ), dar valea Oltului este un loc special – acolo simt, intr-adevar oaza de liniste de care vorbesti, de verde, e si munte si daca tot vorbim despre manastiri, este acolo Manastirea Cozia!

      1. unde e rezolvat ca n-au aparut pozele ?
        nu le-ai integrat in blog…
        si eu am fost acum vreo 7 ani pe valea Oltului, stand la Calimanesti la o tanti batrana cu tatal meu…am vizitat si Cozia…si mai e o manastire de calugari mai sus, pe malul celalalt al Oltului ( am uitat cum se numeste dar are miere multa si buna – aviz pt tine :))
        am fost si la Govora unde iarasi e minunat…
        in jurul Buc sunt multe manastiri…cel mai aproape de mine se afla Cernica ( celebra pt cimitirul unde sunt ingropate multe personalitati ale literaturii, muzicii si artelor in general )…ultimul care a fost inmormantat aici este jazzmanul Johnny Raducanu…
        Am fost acolo de Paste si m-am simtit extrem de bine…
        Mai sunt manastirile Caldarusani, Sitaru, Tiganesti…s.a.

      1. Multam` fain ptr.ajutor!

        Calugari…

        Si zici ca pleci in concediu?… Timp frumos, sa ai si sa petreci timp de calitate pe unde ajungi!
        Concediu placut!

  8. Bine v-am găsit sănătoşi! Tocmai m-am întors de pe meleaguri care îmi încarcă bateriile la maxim – Sarmizegetusa Regia, Costeşti Cetăţuia, Feţele Albe – adică masivul Sureanu…apoi am trecut pe la Mănăstiriea dintr-un lemn,cu stejarii ei de 700 ani, Lainici şi, bineînţeles, Prislop. Atâta pace am acumulat în mine, încât pot rezista în Bucureştiul infernal vre-o 2-3 luni fără probleme! 🙂

    1. Ce vacanta energizanta!
      Am auzit de Prislop, faimoasa manastire din Tara Hategului dar nu am vizitat-o inca.
      Mi-as dori o casa de vacanta in asa un loc minunat. O casa decenta din lemn, undeva la marginea padurii……acum stiu si in ce loc:Tihuta, langa Castel……..

      1. pasul Prislop e in Maramures nu in tara Hategului…sau vb de altul ?
        si mie-mi place Tihuta, cred si eu…in drum spre Bistrita…si iarna sa faci schi acolo e minunat….

  9. am vazut clujul… doar o singura data… fara sa imi rezerv atunci timp pentru manastiri… (am remarcat curatenia… )
    pozele sunt minunate… mi-ar place sa vizitez…
    cel mai aproape… de 3 minute de mers agale, pe jos… este parcul… natural… si cu terenuri de sport… chiar voi merge seara asta sa fac o tura… asa… de relexare inainte de somn…
    daca ma refer la biserci… este catedrala catolica… de pe 5 ave… impreionanata si arhicunoscuta… apoi… putin mai sus si mai la vest… biserica partea raului… (asa s-ar traduce denumirea ei) loc si de cultura… de ajutorare a celor in nevoie… cu scoala… candva. cursuri de limba engleza gratuite…
    si in queens.. biserica ortodoxa roamna… la constructia careia, s-au luat enoriasii la certa, bataie, de a venit politia si i-a arestat… am vazut asta seara la noutatile de le televizor… dar… acum se pare ca e liniste si pace acolo… asa sa fie…

    1. Oare cum de s-au luat la bataie in timpul constructiei……..se disputau deja locurile dinauntrul ei? Credeam ca numai la Ierusalim in Biserica Mormantului se mai intampla asta………
      Cat despre Biserica “partea Raului” eu tot mai cred ca ai papat un I, altfel mi-as scuipa in san inainte sa intru in asa lacas sfant 😀

      1. lol… nu am mancat cred… litere…
        partea raului… de la rau… apa curgatoare… si de la parte… adica… de o parte a apei…
        oricum… observatia ta este foarte pertinenta… asa se intampla daca nu recitesc ce scriu… cand am vazut acum.. am ras de unul singur…
        cat despre romanii enoriasi… din cate stiu… totul a inceputl de la cum sa se cheltuiasca fondurile stranse… cine sa ii cheltuiasca…
        oricum au fost vreo 7 sau 8 aretati… evidnet pentru o noapte doar… dar… nu sata conteaza.. ci fatul in sine…
        in fine… nu vreau sa mai zic despre asta…

  10. Ai dreptate, frumoase locuri, minunata valoarea istorica a locului. Felicitari pentru calitatea pozelor! Observ ca te-a anesteziat psihic plimbarea pe acolo….
    Nu pot sa ma desfasor cu insiratul locurilor preferate din imprejurimile mai apropiate sau nu, mi-ar trebui muuuult timp si spatiu.

    1. Chiar ca m-a anesteziat psihic …….cateodata gandesc prea mult, prea frenetic si prea superficial -atunci cand ma coplesesc problemele…….
      Tu cum esti……..Nu mergi in concediu?

      1. Ba da! Nu am perioada exacta, oricum imi iau cind si cit m-apuca. Proxima incursiune, in iulie, va fi la Dunare, la Cazane. Va fi Defileul Dunarii, de la Portile de Fier in jos, cu monumentele naturii, pesterile, chipul lui Decebal sapat in munte, manastirile, pestii, plimbarile pe Dunare, etc. La etapa din august vreau drum cu Mocanita si excursie la Cascada Cailor, cu telescaunul. Printre ele, vad ce se mai leaga. In strainatate refuz sa plec in acest an, dupa sapte ani neintrerupti, in semn de protest ca nu am intrat in spatiu Schengen.

      2. Deci nu vrei sa pleci in afara tarii, preferi sa contribui la bugetul de stat :)) Foarte bine, te felicit.
        Adica mai exista trenul ala dragut numit Mocanita?
        Parca prin Maramures era……..o sa o intreb pe Diela

  11. Foarte frumoase pozele, iar locul pare chiar foarte liniştitor.

    La capitol “siguranţă miere” – sunt unii apicultori care fac un sirop gros din apă + zahăr şi înmulţesc mierea cu el. Nu ştiu cât li se rentează mai nou că şi zahărul e destul de scump.
    Plus că diluând astfel mierea, nu reiese la analizele de laborator (obligatorii pt a putea eticheta produsul) cantitatea exactă de antibiotic cu care au tratat albinele peste iarnă. Iar în timpul verii dacă albinele au cules de exp de pe un lan de floarea soarelui stropit cu insecticide, acest lucru se reflectă în miere şi îi scade valoarea. De aceea e foarte greu de produs miere bio 100% foarte căutată la export – nu ştii unde a zburat albina şi a cules.
    Astea au fost motivele pt care chinezii au avut embargo de a vinde timp de câţiva ani miere în Europa – amestecau mierea albinelor cu mierea “falsă” din zahăr, fie să aibă o cantitate mai mare, fie să ascundă chimicalele.

    Şi acum răspund la întrebare – în munţii din jurul Băii Mari sunt multe locuri foarte frumoase unde se pot încărca bateriile: păduri, stâncării, lacuri, râuri … numai timp liber să fie şi să închizi mobilul când porneşti în drumeţie. 🙂

    1. Referitor la zahar brut, mai vreau sa adaug ca desi folosit, e cu 2 taisuri. La familiile slabe, pe care toamna le prinde fara rezerve de miere, apicultorii trebuie sa le dea asa ceva ca sa nu moara de foame. Insa, daca vrei sa omori o familie de lucratoare, singura treaba e sa le dai…de lucru. Adica sirop de zahar brut. Le termini in mod sigur, in cel mai scurt timp. Pentru ca munca transformarii zaharului brut in miere, “uzeaza” albinele la maximum. Iar ele vazand cat au de lucru nu se vor mai putea opri din lucru, iar ritmul lor de inmultire nu reuseste sa acopere pierderile. 🙂
      Referitor la tratamentele cu “chimicale”, desi am cunoscut apicultori mari, nu am intalnit nici unul care sa nu le utilizeze. In conditiile de astazi e aproape imposibil sa nu le utilizezi.
      Singura miere eco, e aia pe care o gasesti in scorbura din copacul din padure, inaintea lui Mos Martin. 😀

      Locuri faine?Valea Draganului-super curata spre deosebire de cea a Ariesului. Un pic mai departe de cluj e Colibita.[mai sunt si altele, insa din pacate sunt si manastiri 😀 ].

      1. Păi nu chiar toate chimicalele afecteaza calitatea mierii,cred eu Uite, tata afumă stupii cu Varachet -un fel de antiparazitar pentru albine-( da, au şi ele nişte paraziţi – varroa se cheamă, un fel de păduchi la picioruşe, care le distruge familii întregi ),dar asta le face toamna, inainte ca ele să intre în hibernare.Aşesta este singurul medicament pe care îl administrează albinelor,deoarece chiar nu se poate fără el…însă mierea nu-şi modifică cu nimic calităţile, e de nota zece!

      2. @Dude, de ce e musai sa utilizezi chimicale in cresterea albinelor? Traiesc mai mult, produc mai mult? Si ce medicamente se folosesc?
        La Valea Draganului mergeam in tabara cand era in generala……..

    2. mi-am petrecut verile copilariei si adolescentei la stupi… tatal meu este apicultor de exceptie… si eu invatasem cate ceva din arta asta… au fost poate cele mai frumoase veri ale mele…
      orice apicultor ofera albinelor sirop de apa cu zahar… este chiar recomandat ceai…
      scopul insa nu este sa inmulteasca meirea… ci sa stimuleze stupul si sa determine matca sa depuna oua… asta in special primavara…
      se repeta scenariul si toamna… ca albina sa se hraneasca cu sirop in loc sa consume miera destinata zilelor de iarna…
      cei ce inmultesc mierea cu zahar… nu sunt apicultori… ci negustori de miere… foarte mare deosebire intre cele doua categori…

      1. din nefercire… stiu doar cum sa mananc laptisorul de matca… nu stiu sa-l recoltez in mod constant…
        cand eram in tara… si tata mergea cu stupii… era profilat pe extragerea de miere… acum, pentru ca nu mai poate pleca de acasa… s-a profilat pe imnultire… de ex… anul trecut a triplat numarul de stupi… si anul asta are sanse sa repete experinta asta…

      2. Da, asta e ok să le dai hrană
        Când au hrană puţină, la începutul primăverii înainte de a începe culesul la flori, li se poate da un fel de hrană din apă, zahăr şi ceai din plante, ca supliment.
        Dar în piaţă se mai găsesc negustori cu “ocale mici” care pun sirop de ăsta în miere să aibă cantitate mai mare şi să vândă mai mult.

        Se pot trata albinele de păduchi şi ce boli mai pot face şi fără antibiotic, dar sunt apicultori care preferă antibioticul pt că e mai eficient. Ştiu apicultori care au tratat fără antibiotic şi peste iarnă le-au murit toate albinele.
        Sunt destul de sensibile, dar foarte interesante.
        De exp, albina e dotată cu “gps” natural şi îşi face orientarea locului în funcţie de soare. După ce e bine e bine orientată poate zbura pe o rază de 3 km în jurul stupului şi se întoarce la fix unde-i urdinişul. Dacă dimineaţa după ce au plecat la cules, ai mutat stupul şi 5 cm, poţi să observi cum seara vin exact unde era intrarea urdinişului înainte şi-l caută.

        În Maramureş, pe Valea Vaserului funcţionează Mocăniţa, dar nu ştiu mai multe detalii

    3. Foarte tare chestia cu albinele. Asadar zaharul nu se gaseste la analizele uzuale? Desi rafinarea ii ofera o formula chimica ce n-ar trebui sa fie greu de identificat……..
      Nu stiam faza cu antibioticele. Au nevoie albinele de asa ceva????

  12. si daca spui “imprejurimi” tot te vei alege cu cel putin un raspuns exotic. mie imi place la Saint Tropez (la un sfert de ora de mers cu masina se incadreaza la imprejurimi) si nu de alta dar au cea mai buna inghetata pe care am mancat-o vreodata, si cea mai mare!(in special cea cu pana-cota caramel)
    Plus ca acolo, vara, gasesti orice in materie de arta, contemporana sau nu, un vis, galerii deschise la orice ora!
    iar oamenii nu sunt asa snobi cum ai putea crede…oameni normali, in vacanta…imbracati de vacanta.

    1. Şi te mai plângi de scaieţi când ai Saint Tropez-ul la doi paşi? 😛

      În zona spusă de Adrian, în Cheile Nerei aş vrea şi eu ajung vara asta, dacă se iese socoteala. Deocamdată nu prea iese.

    2. ahhhh, stiam eu ca tu imi vei da un raspuns exotic. Bine, tu zici numai de inghetata dar eu imi imaginez ca e plin de Bonzi (JamesBond) fete siliconate, cazinouri si……..in rest albastru azuriu , aer proaspat de vara , briza si automobile glossy……….

  13. Sunt foarte multe locuri frumoase in Romania…iar eu mai am multe de vizitat din ele. Deja m-am saturat de imprejurimi, am vazut cam toata manastirile din Bucovina, am fost prin satele sau orasele de munte din Moldova. Acum mi-e dor de alte orase, as vrea sa revad Brasovul, de-abia astept sa merg la Constanta, as vrea sa reusesc sa ajung si prin vestul tarii.
    Anul asta nu stiu cate locuri noi voi vedea, probabil niciunul, insa sper ca anul viitor va fi mai prielnic pentru plimbari prin tara.

  14. cu toate ca nu-i chiar atat de aproape de mine ca sa o pot numi ”imprejurimi” incearca manastirea Hurezu din Valcea….superba !!!! si extraordinar de bine pastrata…
    ah, da, si curata, ca orice manastire de maici 🙂

  15. O sa ma gandesc despre ce locuri dragi de pe langa Cluj si nu numai dar o sa raman la noi in tara. As vrea sa merg undeva intr-un week-end. Da un semn daca ai chef si tu.

    1. Un weekend intreg nu pot dar o dupa masa in imprejurimi s-ar putea aranja …….Mi-ar fi placut sa iau masa la manastire si am ratat chestia asta
      Fac calugaritele niste prajituri cu fructe….yummy……….

  16. Din imprejurimile Bucurestiului as putea mentiona Snagovul. Iar din Bucuresti imi place mult zona Izvor, curata si linistita.

      1. HA HA HA ! Zona Izvor e in centrul Capitalei si nu are treaba cu Izvoraniul care e undeva prin Ilfov…Izvorul e parcul unde a concertat Madonna si a cantat si Brian Adams langa palatul Parlamentului…

  17. Cred ca Irinel e fericit acum
    Are fetita, are bani si poate face sex in grup cand doreste cu o echipa de majorete. Dorintele lui sunt probabil proportionale cu gradul de evolutie spirituala………..

    1. are fetita??? eu stiam ca nu o are…
      fetita aia… saraca… este asa… uite-o, nu e…
      sex in grup… nu pot sa inteleg asta… si nu pot concepe ca… poate aduce fericire cuiva…
      deh… eu sunt mai de la tara… nu m-am emancipat inca… si sper ca voi ramane asa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *