Kunafa – simplu de preparat

kataif preparare pentru kunafaSi cea mai bună pe care am gustat-o .

Testez kunafa si basbusa în orice țărisoara orientală ajung si la orice cofetarie mai răsărita.

Mi-am cumpărat anul trecut niste dulciuri “arăbesti” si baclavale de la o cofetarie din Cluj. Niste kataif pe care se turnase apă cu zahar si niste resturi de fistic. Foi vechi care înotau într-un fel de miere. Iti exploda glicemia ca o petardă. Si degeaba. Aveau gust de ratota cu zahar.

Si dup-aia mi-a părut rău ca le-am înglobat .

Dupa kunafa  de mai jos, am senzatia  de încântare care-mi oblojeste  simțurile. Gustul, mirosul, finetea si  prezentarea sunt desăvârșite.

Ingrediente:
450 gr kataif

2  cutii de ricotta si 2 cutii de mozarella (nu merge un singur fel, nu faci plăcintă, nu vrei sa se întinda ca praștia si nici să se fărâmiteze)

150 gr unt

50 gr nucă de cocos
apa de flori de portocal (sau apa de trandafiri ).Daca folositi esență,  veți pune   putină pentru ca e mult mai concentrata
400 gr zahăr pt sirop,lămâie, apă

Daca vreti s-o preparați foarte repede, luati împrumut una bucată copilaș urlător si-l așezați pe canapeiu din bucătărie.

Asa arata kataiful (un fel de taitei facuti dintr.-un aluat special) Si apa de flori de portocal . Nu stiu cu ce estenta se poate înlocui dar  si în Ro sunt magazine în care găsiti ingredientele :
kataif si apa de flori

Mod de preparare: (maaamă, ca o veritabila bucătăreasa mă exprim)
Untul se pune la topit. Kataiful se mărunțeste bine.
unt
kataif

Intr-un castronel pregătiti umplutura de brânză cu nuca de cocos si o lingura de apa de flori de portocal sau cateva picaturi de esenta. Le amestecati .
ricota si mozarella pentru kunafa

Calmați copilul care vă cere ceva într-o limbă pe care n-o cunoașteti.
Amestecati bine kataiful mărunțit cu untul topit.
kataif preparare pentru kunafa

Separati cantitatea  de kataif în 2 părți egale. Jumătatea rămasă o presați bine în tavă. Apoi așezați deasupra tot amestecul de brânză. Pentru că amestecul e lipicios  ,se folosește o folie să/l presăm .
kataif
pregatire kunaja cu branza ricotta
kataif2

Acum puneti restul de kataif si presati bine dar nu în profunzime, daca întelegeti ce vreau să zic 😀
pregatire kunafa

La cuptor 30 min la 180 C.Desi eu nu cred ca toate cuptoarele coc la fel. Am gătit odata o prajitura de pe siteul unui bucatar renumit, am respectat tot, si cand am lăsat turtița la 220 C cât a zis el, am scos-o cu doamne miluieste. Am scobit în ea ca-n nucile de cocos sa mai gasesc ceva mâncabil. Asa că puneti-vă prăjiturile la ce temperaturi vreti voi si urmariti-le.

Intre timp facem un sirop pe care-l lăsăm sa dea un clocot si apoi îl răcim, sa fie măcar la temp camerei când scoatem minunăția din cuptor: 400 gr zahăr (da, asa-s dulciurile astea, pline de carbohidrati) , 250-300 ml apa, 2 linguri apă de flori de portocal, cativa stropi de lamaie (15 picături, sau stoarceți pur si simplu )

Cand scoateti tava  fierbinte, turnati repede siropul răcit, împrăstiati peste tot cu o lingură mare. Cu grija, sa fie cat de cat uniform însiropată.

Poate sună complicat, dar cand aveti toate ingredientele la îndemână merge repede.La sfârșit , presărați fistic.

kunafa pregatita acasa

prajitura orientala kunafa