Hapi. Zeul revărsarii Nilului – Egiptul Antic


(sursa foto : Wikipedia Puteam sa aleg alta sursa dar mi-a placut personificarea lui in acest desen)

In vremuri demult uitate, Nilul domina scena aridă a Egiptului Antic. Egiptenii nu-si puteau imagina viața departe de Nil. Syro-Palestina, Lybia- erau în viziunea lor zone neprivilegiate.
Cateodata Nilul se revărsa peste uscăciunea din jur si brusc nimicul se transforma în viață. Nisipul se schimba în sol fertil si oamenii puteau cultiva grâne. O inundatie prea puternică cauza distrugeri mari, punea la pămant casele construite din mâl,animalele mureau înecate. Revărsarea superficială însemna recoltă puțină si eventual un an de foamete. Pentru vechii egipteni era clar: revărsarea apelor Nilului (Hapi) avea propria voință . Putea distruge si putea scoate viața din nimic.Din înaltimile etiopiene, Hapi aducea în Egipt solul, pământul fertil pe care-l împrăstia de-a lungul văii nisipoase.

Hapi trebuia întreținut cu ofrande, cadouri, temple. Ca sa fie bun cu ei, avea nevoie de elogii. Egiptenii stiau că un Hapi răsfățat poate fi mai darnic, precum soții de astazi stiu ca o femeie fericita e cea care are multi pantofi si poate recidiva mereu cumpărând altii.

Zeul Hapi este înfățișat ca un bărbat cu sâni, chestiune care nu se datoreaza ingerării de alge marine care stimulau estrogenul – ci simboliza pur si simplu fertilitatea . Hapi este (usor) androgin. Pentru simetrie, era desenat în dublu exemplar, personificarea Egiptului de Jos si a Egiptului de sus. Pe frescele rămase cei doi pot fi recunoscuti prin tipul de plante pe care le împletesc împreuna sau le poartă pe cap – simbol al unificarii celor doua „state“ (nufăr si floare de papirus)

Calendarul egiptean a fost creat luând în considerare inundatiile anuale (acestora li s-a pus capat odata cu construirea la Aswan a barajului Sadd el A´li).

Dacă un egiptean era întrebat despre starea de sanatate, raspundea „ Astazi sunt bine , (ziua de) maine este în mâinile zeilor“.

In ciuda faptului ca panteonul egiptenilor avea zei pe toate gusturile si partea spirituala era extrem de importantă, s-au detectat foarte putine semne de fanatism religios. Oamenii erau toleranti unii cu alții

Desi putini acceptă știu , foarte multe elemente din credinta vechilor egipteni , oarecum transfigurate s-au împletit în iudaism, crestinism si cu siguranta si în islam. Mai povestim despre religii altadata

Relief al lui Hapi în Templul de la Abu Simbel (240 km de Aswan, aproape de granita cu Sudanul)

Credeti ca vechii egipteni au găsit până la urma Paradisul chiar daca se închinau mai multor zei? Sau sufletele lor au ars pentru vesnicie în îmbrățișarea lui Amon-Ra? 🙂

(Aceasta nu este o traducere a vreunui articol. Va rog sa nu preluati ,copiati pentru teza la lucru manual , whatever)