Diabetul: o boala în care sunt interzise glucidele, lipidele , proteinele si mancarea în general
Ce gătesc si ce mănâncă persoanele cu diabet? A, nu, povestea lungă si copy-paste-iată care începe cu „Viața unui diabetic depinde de un regim adecvat” continuă cu „alimente interzise” și se termină în „ un diabetic poate duce o viata normala” nu mă intereseaza, m-am săturat de ea. Probabil si diabeticii.
Am căutat „rețete pentru diabetici” si am gasit tot felul de prostii. Site-ul Eva .ro este evident, lider de scaltoace medico-literare gen:
Alimentatia poate preveni neuropatia diabetica
Netratat, diabetul poate duce la amputatia piciorului
Alimentatia poate preveni si mersul obligatoriu la sală sau la chirurgie plastică……Iar diabetul netratat duce ca si apendicita netratată la……vesnică pomenire. Mein Got
Apoi am ajuns pe CSID , care nu, nu e numele unei boli venerice la moda ci titlul emisiunii frumoase, perfectei, drăgălasei, ciuculucu-beauty-doctoresei Oana Cuzino.Când am găsit articolul
Peștele si diabeticii
am crezut ca îi încurajeaza sa crească un Nemo si sa aibă grija să nu-l pape pisica . Dar de fapt era ceva serios!
“Consumul regulat de peste contribuie la prevenirea instalarii insuficientei renale la persoanele care sufera de diabet, potrivit unui studiu britanic.
Desi persoanelor care sufera de diabet li se recomanda limitarea cantitatii de proteine pentru a preveni deteriorarea rinichilor, cercetarea a scos la iveala faptul …..bla bla
Doctorii suedezi spun, pentru cine are urechi sa auda, ca mancarea de tip fast-food este un potential risc de aparitie a…..bla bla”
Asadar nu numai glucidele sunt periculoase pentru diabetici ci si proteinele iar lipidele sunt (aproape) interzise….nu-i asa? Că de la ele sare colesterolul catre 300 si riscăm sa ne crape nervurile sub capotă.
Am vrut sa comentez că unii au urechi doar ca sa-si faca piercinguri în ele, dar m-am abtinut. Ea-si începe postarile cu „de fiecare dată cand ma duc la Londra” iar eu cu „ eram odata într-o…..”. Deci evident, am criticat-o din invidie.
Mai departe gasesc siteul retetediabet.com. Cam ce asteapta lumea sa citeasca pe siteul asta? Mda, păcat de domeniu. Nici urma de retete, mare-i internetul omului dar tot mai bine raman în gradina domnului, ca macar văd gardul si pe cei care-l sar.
Am cautat retete pentru ca vine mama în vizita si mă gandeam sa îi gatesc si eu ceva special, în prima zi pe lista e – cous cous marocan. Ocazie cu care al meu își va petrece 3 ore în bucatarie iar eu 13 minute butonand masina de spalat vase . Next day, I ll be on charge
Pentru ca totusi, am gasit sfaturi pe net, o sun pe mama si-i spun sa-si mai diversifice alimentatia:
Salata de hasmaţuchi,mami. Da si tu un search pe google si vezi cum se prepara
Ce -ai zis?Ce-i ala
Has-ma-țuchi . Adica Asmatui! Am citit ca e foarte bun pentru diabet. Ce conteaza ce e ? cauta si tu în piata.
Mas-ma…….Auzi, ce sa-ti aduc? Mi-ai zis ca ti-e dor de fasole. Voi n-aveti acolo?
Mama si ridichile de luna cu stevie si salata de untisor. Neaparat sa-ti faci
Cine-i Stevie? Vezi ca nu-i bun internetul asta, ti-am mai zis. Bine c-ai renuntat la Facebook.Hai ca vorbim maine, ca mi dau în foc sarmalele si bunica ta ma striga. Te-am pupat
Am continuat cautarea Am gasit o reteta minunata pentru diabetici , aveam de toate pana la crema
crema: 500g iaurt gros se amesteca cu 6 foi gelatina muiata
M-am dus la Netto sa-i întreb p-ăia dacă au gelatina pe care s-o muiez acasă , dar probabil am gresit cuvantul în limba germana ca s-au uitat la mine cam nesimțit.
Dragi cititori eu renunt. Dar orice reteta, indicatie catre un blog cu retete (nu alimente!!) potrivite (si pentru) diabetici – e binevenită. Ah….si cu ingrediente cat de cat……accesibile. Că măcris de India si ciuparcutze din Shanghai n-am cum sa achizitionez
Apropo, tocmai am citit despre Trufe (cele mai scumpe si finute ciuperci) ca cresc si în Ardeal si ca pretul lor variaza de la 50 la 150 euro pe kg. Imi spuneti va rog si mie unde cresc dansele , sa le trantesc o vizita si să negociez pretu?
Cauta in engleza, eu am gasit cate ceva.
Tudor, eu nu stiu numele tuturor alimentelor in engleza. Doar al celor banale, nu sunt expert gastronom si nici nu le-am invatat la scoala. Asadar nu mi-e la indemana sa caut retete in lb engleza, mi-ar fi mai usor in germana……..
din ce imi amintesc (bunicul avea diabet) nu exista o “reteta” potrivita pt diabetici, ci un regim… stiu ca la ei trebuie totul cantarit… In anumite cantitati sunt destul de multe permise… dar daca vrei, poti incerca o supa crema de legume (ideal ar fi telina, morcov si patrunjel) cu crutoane (astea mai cu zgarcenie)… sau o supa de ceapa daca vrei sa o impresionezi cu un frantuzism (parca de la ei e asta.. )
Pot incerca si niste retete raw (stiu ca sunt de preferat alimentele neprocesate)… un pate de masline cu avocado (nu e scump si nici de negasit) si cred ca ar merge si deserturi raw, daca gasesti ceva fara miere…. eu ma inspir de aici: http://ligiapop.com
Inspiratie iti doresc!
Toate astea le stiu – generalitatile, alimentele cantarite, indicatiile.Si ai dreptate, nu exista neaparat retete exclusiv pentru diabetici dar totusi – ma asteptam sa gasesc ceva ….am dat doar peste kile intregi de varza si culmea cartofi si…..piept de pui . A si multe prajeli
Un blog fara zahar….asta cautam de fapt.
M-a deranjat ca la titlurile “retete diabetici” am gasit cu totul altceva
O sa trec pe la LIgia Pop desi consider ca multe dintre sfaturile dansei sunt (very)exagerate. Ideea nu e ca eu sa gatesc pe viitor asa ceva ci mama…Sau matusa, sau , sau…….Adica persoane care au o bucatarie si un stil de viata foarte diferit de cel al dnei LIgia. Si un venit mult mai mic
unele chestii vegane nu costa mult deloc si sunt accesibile si gustoase .. ma rog, gusturile sunt mereu discutabile.
Poti sa te axezi pe retete vegetariene fara cartof… mie imi place sa nu mananc carne. Iar mancarurile sunt delicioase.
uite aici o supa crema: http://www.casutafericita.ro/2012/02/supa-crema-de-telina-si-pastarnac/
poti incerca legume gratinate , salata de cruditati, salata de telina (telina razuita amestecata cu putina maioneza, mustar, sare si piper), chiftelute din legume (“prajite” la cuptor), sufleuri de legume (cu ou mai putin), lasagnia cu legume, placinta cu branza si spanac (http://www.gustos.ro/retete-culinare/placinta-cu-ceapa-spanac-si-branza.html) , placinta cu peste (http://www.gustos.ro/articole/jamie-oliver/jamie-2.html) , sau cascaval cu usturoi (http://dietesiintretinere.blogspot.com/2010/03/reteta-de-cascaval-cu-usturoi-pentru.html), sau deserturi:
– http://www.gustos.ro/retete-culinare/prajitura-fara-zahar-prajitura-ideala-pentru-dieta-diabet.html
– aici ai mai multe: http://amorebio.ro/index.php/dulciuri-fara-zahar
par accesibile ca ingrediente.
Multumesc Gabi, o sa intru pe tot ce ai linkat si o sa aleg ceva retete :flowers:
Nu stiu de ce tot Dana imi “vine” sa-ti spun :)))) Noroc ca vad G-ul si-mi amintesc
Google diabetic recipes 🙂 Nu vreau sa razi de mine daca folosesc google translate 😀
A, si inca o idee. Se stiu ingredientele recomandate, posteaza un articol cu cerere de retete:) Sunt multe bloguri culinare, poate cineva e dragut sa “inventeze” cateva 🙂
Ei, Tudor si eu mai folosesc google translate dar ar fi pierdere de vreme sa traduc retete 😀
Uite, cateva linkuri am deja………Despre Trufe n-a zis nimeni nimique…..
Foarte funny, iti doresc mult succes la impresionarea mamei tale cu cea mai delicioasa reteta posibila gasita in online. 😀
1. Eu de cate ori am servit masa cu bolnavi de diabet am constatat ca nu faceau nazuri la absolut nimic, ce mancam eu mancau si ei. Si eu gustam din tot. 😀
2. Nu intru pe bloguri culinare. Niciodata.
Nu intri pe bloguri culinare? Hm , sa stii ca sunt unele foarte placute. Uite, iti dau un link, l-am salvat de cateva luni cu gandul sa fac acele bomboane, mi-e pofta dar inca nu stiu de unde sa iau unt de cocos……
Neaparat vreau sa gust asa ceva 🙂
http://floridecires7.blogspot.com/2009/10/trufe-de-ciocolata.html
La diabet nu ma pricep ca nu am avut probleme de genul in jurul meu (si sa nici nu am).
Pot sa iti spun de trufe, nu stiu unde ai citit pretul acesta, eu stiu ca sunt multtt mai scumpe! Cel putin 500 euro pe kg. Se gasesc in pamant, foarte greu, cu caini dresati. Porcii mistreti le manaca pe la noi, pe gratis :))
UIte, in gazeta de agricultura
Nu cred ca e o informatie falsa
http://www.gazetadeagricultura.info/legumicultura/363-trufele-cele-mai-rare-scumpe-si-gustoase-ciuperci.html
Biata bunica-mea se chinuie mult cu alimentatia pt. diabetici. De fapt, saraca, mai mult nu mananca…:(
Face insulina? Atunci trebuie sa pape 🙂 Daca traieste la tara, poate mai cultiva in gradina cate ceva
Loboda, urzicile, spanacul sunt foarte indicate dar eu nu stiu sa le gatesc
Iar aici spanacul il cumpar gata hacuit, taiat marunt si fiert pe jumatate sau macar “aburit”
Da, face insulina insa papa cat o furnica:(
Si eu tot asa cu spanacul. Altfel, mai bine nu 🙂 Si la fel cu vinetele, desi uneori mi-e dor de mirosul de vinete coapte.
Si mie mi-e dor de mirosul de vinete coapte 🙂
ar fi foarte interesant daca cineva ar face un site cu retete pentru boli de metabolism, precum e diabetul
in facultate eu am facut un experiment, am facut niste fursecuri si am inlocuit zaharul cu fructoza dar… experimentul mai trebuia sa fie cercetat si analizat pt a stii sigur ca e un succes
pana la urma totul tine de echilibru la cei care au diabet, totul e permis in anumite cantitati
Poate ca sunt asemenea siteuri dar nu in lb romana
In general in diabet sunt recomandate alimentele cu indice glicemic scazut. Intr-adevar, daca e vorba de diabet tip I, regimul alimentar trebuie sa fie mai atent conceput si personalizat in functie de necesitatea persoanei.
Well, well, exact cliseele de care ma feresc 🙂
Retete cu alimente cu indice glicemic scazut gasesti o gramada: http://www.culinar.ro/forum/continut/Dieta-Montignac/12604/INDEX-Retete-Montignac/ cele pentru faza I in special.
Stiu ca e un cliseu sa spui cuiva sa consulte un doctor, dar asta e cea mai buna solutie, mai ales in cazul cuiva care are diabet.
Andra, dar aici nu ceream un sfat medical. Ci linkuri cu retete. Asta in cele din urma
De fapt , articolul este mai mult un…pamflet. Daca o sa mai treci pe aici si eu sper ca da – o sa te obisnuiesti cu stilul
Daca radem mai des, mergem mai putin la medici 🙂
Multumesc pentru linkuri 🙂
Cred ca bolnavul de diabet trebuie sa aiba un regim personalizat…medicul la care merge sigur ii recomanda un meniu in functie de glicemia pe care o are…stiu pe cineva care isi tinea sub control glicemia cu stevie,iaurt,supe de sfecla rosie,urzici…nu stiu daca retetele de pe internet sunt intr-adevar testate pe bolnavi de diabet…zic si eu
Draga Yousef, medicii de la noi sunt prea grabiti ca sa recomande meniuri. Ei dau tratamentul si o lista cu alimente permise interzise, o porcarie pe care o poti lista de pe net 🙂
Diabeticii in general descopera singuri ce si cum pot gati
Sau isi gasesc un nutritionist daca au bani
Ceea ce nu e cazul la pensionarii nostri
cu retetele e mai greu. O atitudine ceva mai impetuoasa este aceasta operatie: “roux en y bariatric surgery”.
Ce v-a apucat pe (aproape) toti cu franceza? Sper ca roux ala e in lituaniana…….
singurele trufe pe care le cunosc sunt cele care se servesc de desert, cât o lacrimă de elefant, au multă cacao și zahăr, evident.
le ador și încă le folosesc știind că va veni clipa când voi da piept cu uraganul ridicat de diabet, pentru că la cât de dulce mănânc este imposibil să mă rateze…
🙂 acum am glumit puțin, dar îți promit că voi reveni cu rețete serioase.
Si eu mananc mult dulce. Dar nu consum carbohidrati complecsi in general
Este gresit sa credem ca facem diabet daca mancam mult zahar…….
“Am vrut sa comentez că unii au urechi doar ca sa-si faca piercinguri în ele, dar m-am abtinut.”–> :)) prea tare hapi….prea tareeeee!!!!
Da,chestiile astea proteviste imi văluresc imaginatia……..:)
Bonjour Hapi & Co.! O iau pe rând, ca la dentist, de la coada la cap… 🙂
Grea boala, caci ne-tratata poate fi extrem de grava, fatala… Cunosc 2 persoane insulino-dependente, dintre care un adolescent care se “întzeapa” singur… 🙁
– Alice are dreptate despre pretul trufelor, unele pot depasi mia de euros/kg! Personal, prefer popularele ciuperci de Paris(alea albe, obisnuite!), cele de padure si cele asiatice(japonezele shitaké)…
– Pestele e considerat un aliment sanatos, îl consumam cam de 2-3 ori/saptamâna…
– @”hasmaţuchi”… am crezut ca-i un cuvânt japonez si “Stevie” diminutivul lu’ Steven, I’m serious. Stevia e foarte “la moda” aici în ultimii ani…
– cunoasc o doamna de 80 ani, diabetica de peste 20 ani, care în ciuda tratamentului si-al regimului, si-a pierdut vederea, peste 90%…
– doctorii suedezi(si de-alte nationalitati!) au dreptate despre fast-food…
Cum stii franceza, iata mai multe despre diabet si alimentatie, cu precizarea ca acest site medical francez e consultat de milioane de francofoni si reactualizat periodic:
http://www.doctissimo.fr/html/dossiers/diabete/niv2/diabete-alimentation.htm
Sanatate! 🙂
P.S. Consult regulat site-uri gastronomice pentru diversificarea prânzurilor sau cinelor, iata retete pentru diabetici:
http://allrecipes.fr/recettes/diabetique-recettes.aspx
legumele verzi sunt cele mai indicate si folosite…
Bon appétit! 🙂
Haide mai Mel, oi fi eu desteapta si frumoasa (sic) dar nu stiu de ce ti-ai imaginat ca vorbesc (si) franceza 😀
Legat de trufe – stiu ca unele depasesc mii de euro dar eu nu vorbeam de cele mai scumpe ci de cele dim Ardeal…….
Legat de boli – toate bolile netratate pot fi mortale. Suna ciudat dar si o amigdalita purulenta netratata poate avea concecinte de…vesnica pomenire 🙂
Legat de doctorii suedezi. Cred ca sunt prea reci ca sa inteleaga beneficiile unui hot Mac cand esti pe drum o zi intreaga. Apropo, au la Mc o salata cu pui grill de te lingi pe bot. Nu e nimic in ea, pui sos doar daca doresti. Eu o servesc cu otet. Si ghici ce……de ani de zile n-am mai fost racita.
Totul e sa mananaci…..cu cap 🙂
stiu ca o citesti cursiv… 🙂
E adevarat, o citesc si cand mergem in Franta o mai si vorbesc. Cu un cuvant doua in engleza, ei…..lumea ma mai intelege
Dar in Belgia aproape ca nu pricep…..nimic
E un domeniu la care nu mă pricep absolut deloc. M-a ferit Dumnezeu de aşa ceva.
Cred că cea mai bună recomandare ar trebui să vină de la un medic specialist, bănuiesc că nu există o reţetă universal valabilă pentru toţi diabeticii, poate că fiecăruia i s-ar putea recomanda ceva specific, în raport de rezultatele analizelor periodice (asta este doar o deducţie făcută de un nepriceput).
Max, sunt retete normale cu leguminoase si tot felul de chestii verzi, carne slaba, etc. Nu ceream o dieta , dar am vazut ca multi n-au inteles 🙂 In plus articolul e scris in stilul meu……nu asteptam sfaturi medicale 🙂
Mea culpa…
Nu e “tua culpa” 🙂 Am zis mai mult pentru altii
Gata pauza?
Este totul ok! Mai vreau sa mai primesc astfel de materiale daca este posibil. Multumesc.
What?
Fata de Nice, eu chiar intru pe blogurile culinare si salivez serios la ce vad/citesc pe acolo. 🙂 Din pacate nu-s mare fana a gatitului, prefer sa citesc o carte decat sa amestec in oala. Si de aia mananc toate prostiile…
Cu diabetul nu m-am confruntat pana acum…mama a fost diagnosticata cu diabet de tip II si a inceput de cateva luni sa tina regim, sa nu mai manance dulciuri, fructe mai cu grija, sa fumeze mai putin. Ii este greu, dar incet, incet se obisnuieste.
Nici eu nu gatesc cu placere dar intru pe bloguri culinare si chiar am incercat cateva retete
Desigur ca ma entuziamez cand chiar imi iese :))
Si unchiul meu are diabet, dar nu pot zice ca are retete numai ale lui. Consuma ft putin zahar si putina sare. Si toate dulceturile si dulciurile pe care le mananca sunt din alea speciale care se gasesc destul de usor si la noi. Stiu ca nici de baut nu prea are voie, da la chefuri merge :P.
Desteapta fata 🙂
Adevarul e ca nimeni nu are retete numai ale lui si o dieta personalizata. In general
Desigur ca Oana Cuzino face exceptie 🙂
Reblogged this on MOTEK.
Eu de cand am aflat ca este cam falsa treaba cu diabetul pricinuit de consumul de multe dulciuri, am lasat-o mai moale cu pericolul…venit din partea acestui diabet 🙂
Bine, zambesc, pentru ca am intr-adevar o vecina suferinda dar ea numeste boala “diabeta” 🙂 Nu stiu ce regim tine ca am vazut-o mancand de toate…poate pateste cine stie ce cu “nervurile sub capota” :)))
Cu trufele acestea, cred ca este o fitza aiurea…nu am avut curiozitate decat la dulciuri numite astfel. Sa stii insa ca daca aud ceva cu trufe, preturi o sa dau un anunt…la cules si preparat ciuperci si alte chestii de prin munti ma mai descurc, nu stiu ce as face daca as auzi ca vrea sa imi vanda cineva un kg de trufe cu 500 de euro :))) Probabil as cauta un remediu naturist pentru el 🙂
Intre timp am vazut aici pe rafturi si intr-adevar sunt foarte scumpe acele trufe
Buna,
Ati testat indulcitorul din stevie rebaudiana? Se pare ca e indicat pt cei cu diabet fiind un indulcitor 100% natural si fara calorii. Eu testez multe retete de prajituri inlocuind zaharul cu fructoza si am dat si de acest indulcitor minune….
Angela, am auzit de el, ba chiar am cumparat pentru mama mea niste pastile din stevie.
Am vazut si sirop si am de gand sa il introduc si eu in dieta ca sa inlocuiesc zaharul de tot. Si de roscoave am auzit c-ar fi bune
Cat de bine indulceste stevia? Foloseasti sirop sau pastilute?
Nu ne cunoastem dar putem sa ne tutuim aici pe blog, e o atmosfera mai lejera, chiar nu conteaza cati ani ai
Abia astazi am cumparat siropul. De cateva zile tot caut informatii pe internet despre efectele secundare. Din cate am citit parerile sunt inpartite, insa doar pt ca ar reprezenta un pericol pt industria indulcitorilor chimici. Sunt tari in care se foloseste de ani fara probleme. Nu am mai auzit pana acum de indulcitorul acesta din stevie si eram curioasa daca e cunoscut. Eu am intrat in contact cu dificultatile cauzate de diabet acum un an cand l-am cunoscut pe prietenul meu. De atunci incerc sa ii fac viata mai dulce gatindu-i cate ceva bun…fara zahar. Maine vreau sa testez stevia la o tarta cu fructe. In prospect spune ca nu are carbo deloc, deci teoretic nu creste deloc glicemia. Prea frumos mi se pare…
Angela, nu vad ce efecte secundare ar putea avea. E o planta….eu m-as uita sa fie siropul ala cat mai putin procesat
Stii ce mi se pare grozav- ca e mult mai dulce decat zaharul asadar ai nevoie de putin indulcitor…..chiar daca e mai scumpa te tine mai mult.
Sa-mi spui cum ti-a iesit prajitura.
Eu am folosit sirop natural de agave dar asta nu e chiar asa de dulce (nu-i ca mierea) si trebuie sa pun mai mult in tarte , etc. Insa imi place, are un gust bun si inlocuiesc zaharul . E mai scump ca mierea- daca e natural, fara aditivi