Cum îmi petrec timpul în carantina, acasă, cu copilul mic
Stiu. Te întorci sfârșită de la lucru, ziua e scurtă. Ți-e dor de el de te topești și stii că trebuie să-ți intri-n rol, că e după amiaza voastră împreună.
Îmi sare-n brate fericit, țopăie și initial începcu o tirada de nu-uri: nu veni aici pe gresie in hol, asteapta sa ma spal, nu sari pe mine că nu te pot ridica, nu sta aici că nu pot trece. În brațe car de obicei ori o sacoșa mare, ori una mai mică dar întotdeauna rucsăcelul cu de toate. De la spirt până la șosete de schimb pentru teren.
Respir de cateva ori si imi pare rău, realizez repede că n-am făcut nimic cu aceste oprelisti, doar ce i-am dat senzatia că-i dat la o parte. Imi arunc hainele de pe mine, mă spăl, trag pantaloni de casă, pun carnea-n frigider sau rucsacul, depinde cat de obosita sunt si-l iau in brate, sus sus. Si el râde.
Te joci cu mine mami?
Da puiule, mă joc, dar avem si niste teme pentru grădi si…
Nu-mi fac temele!
Bine, dar hai în cameră să vedem cu ce ne jucăm. Uite eu aș vrea să modelez ceva din plastilină… (temele nu mai sunt teme la 3 ani dacă te joci)
- Vin Sărbătorile si lumea e în lock down partial. Fă din casa ta o lume de poveste, cu cât poți tu!
Am avut decorațiuni de anul trecut si două am achizitionat acum, de black friday. Am bătut cuie-n toți sfinții pereti, de-am crezut că-i demolez ca veverita din Ice Age cu ghinda ei, dar am făcut treabă de bărbat! Cuiele de beton nici nu se văd! Am împodobit casa mai frumos ca altădată, am vrut să vadă lumini, culori, să simtă magia mai repede si mereu. Căci seara citim povesti printre steluțe si baloane. Chiar si brăduțul îl vom împodobi împreună de 1 decembrie. Așa, stie că Mos Nicolae sau Sfantul Nicolae va veni curând iar Mos Craciun, care si-a lăsat amprenta pe geam, îl va căuta probabil în 23 decembrie. Am umflat baloane de mi s-au țuguiat buzele. dacă e cuminte? Nu :)) stati linistiti că nu e, face cam ce vrea el (si nu si-ar dori vecinii să audă că la noi sunt exercitii live la săritura cu prăjina, aia fiind io, cand sar după el să nu se lovească) dar o să ne fie dor de vârstele acestea. Când iubesti nu mai simti greul!
2. Stochează din timp tot ce îți trebuie pentru jocurile – teme- învățare prin joc, potrivit vârstei.
După ce a început scoala si apoi s-a terminat 😛 m-am dus la supermarket si am cumpărat cu 50% reducere: carioci tip acuarele, plastilina, pasta de modelat, hartie creponata, hartie colorata, acuarele pentru pictat cu degetele, acuarele non toxice. Am iesit destul de ieftin cu reducerile acelea iar creioane colorate si carioci avem destule. Cu cateva zile inainte am luat din parc frunze, castane si chiar mușchi de copac. Mai lipsea lipiciul.
Asa ca am intrat la Util Comp si-am cerut abia respirând, prelandez si o pungă. Doamna a înmărmurit, eu am zâmbit mândră.
- da vreti sa va lipiți pantofii sau… mare sau mic?
- a, pai mare că astea pentru școala nu-s de treabă
M-am uitat atenta la cizme. De ce să le lipesc? Copilul m-a făcut să nu par o aurolacă distrată: mami, Alis foloseste aracet. Oh, aracet, dati-mi aracet! Nu-i totuna? Nu-i. Am îndesat în pungă ce mai dădea pe afară din rucsac si de atunci, facem după masa uneori si teme – cu pasiune, împreună.
3. Selectează-ti de pe net niste teme faine (vezi ce activitati grozave sunt pe pinterest) si scoate la imprimanta cateva idei.
Noi decupăm vaze, apoi ne mânjim cu acuarele care ies la spălat ( nu neapărat la primul sau al doilea), lipim, îl las să facă el activitățile migăloase care în mod normal nu-i plac, dar dacă aude laude si încurajări, parcă ne facem unul altuia pe plac. Si dup-aia luam si teme care nu-l încântă – colorat cu creioane, că el doreste acuarele- si ne străduim să nu iesim din chenar. Apoi, cu greu îl conving să mai învățăm si cate o poezie si știm Dom Domn sa inaltam! El zice Domn domn si eu restul. dacă îndrăznesc să fredonez altceva se necăjeste laculme: nu îmi place să cânți! Păi nici mie da… (el)Mi-e rusine Eu: pai si mie, da asta e singura voce pe care-o am si suntem doar noi în casă
4. Acum e momentul să cauti o jucărie sau doua de bază – care-i plac si cu care crezi că vă puteti juca împreună.
De black friday, prima data cand am urmarit asazisa competitie, i-am luat un cort mare, de era să aruncăm mobila pe geam. Unul pentru fete cică, cu printesele din regat. Regatul l-am stabilit eu în casă, mai lipseau printesele. Seara ne punem acolo, aprindem ghirlanda de stele cu lumina caldă, aducem toate plușurile si citim din cartile lui preferate: Masha si Ursul, etc. dacă vrea mai multe povesti educationale-motivationale, neapărat trebuie să facem si cele 15 minute de limba germană.
Am investit in jucării care sunt interactive pentru că se satură repede. Am dăruit multe, am si primit.
Sugestii, ieftin si amuzant: pinguinul pe gheață. Îi place tare mult cum mă manifest eu când pierd (mai mereu) si mă arunc pe spate strigand nuuuu iarăsi mi-a picat pingunu mie…
Lego e mereu actual, le avem deja din anii trecuti, anul ăsta am mai cumpărat doar unul cu piese mici. Cu lego ne preocupăm cand nu avem chef de altceva. Va recomand cărămizile acelea mari cu mai multe piese – măcar una să aveti.
5. Citeste-i sau inventează povesti. Pai lu al meu nu-i place încă să-i citesc, am auzit asta de multe ori. Îi plac anumite desene? Inventează povesti cu eroii din desene. Inserează în povestile citite numele lui sau ale unor persoane de care e apropiat.
Nici băiatul meu nu avea răbdare de povesti dar acum, la amiază și seara nu scap. Si am inceput cu tot felul de cărțulii cu activități pentru copii, neapărat să fie poze.
6. Învățati, faceti educatie pentru sănătate prin joacă în minivacante, in concediul petrecut acasă. E momentul ideal să îl provoci cu răbdare si recompense potrivite să: se spele pe dinti corect, impreună cu tine. Să lase-n urmă frica de WCul prea înalt. Să se spele corect pe maini după fiecare folosire a toaletei.
Să poarte mască eventual, măcar când mergeti in market. Secretul spre ceea ce nu vrea si nu vrea si gata: sa fii perseverenta. În fiecare zi-dimineață. Asa cum ati scapat de oliță, merg si celelalte. (incă nu ca pe roate dar ne străduim)
Pe ce nu insist eu, mai ales in perioada asta: saluta pe toata lumea, nu striga afară, nu mai pune mâna pe aia, pe aia. Este dezinfectant. De fapt mi-am dat seama de prea multe ori că, desi-i vorbesc calm sau ferm dar cu blandete, sunt tot cu gura pe el. Copilul stie si salută când si pe cine doreste. I-am explicat că ceilalti sunt bucurosi cand salută, când vorbeste cu cineva dacă e întrebat dar nu e roboțel si nu vreau să-l transform într-unul. Știe să spună multumesc si la revedere dar la fel stie sa-mi spună mie că îi e rusine de oameni si nu simte că vrea. Si eu înteleg perfect de ce.
7. Faceti sport împreuna. Dansați. Consumati energia când nu e ora de liniște 🙂
8. Jocuri la fereastră: eu văd… ceva. Tu-l vezi? O masină verde. Eu văd un om undeva pe stradă (o, da, asa e in carantină uneori). Eu văd un felinar cu bec alb. Eu văd o pisică. Si o jumătate de oră poate trece asa! Pentru copil, atentia voastră e importantă.
8. Implicati-l in activitatile casnice care nu sunt periculoase. Nicidecum pe langa soba cand fierb pastele! taiati mere si banane pentru suc ( are cuțitașul lui). Frământati împreuna aluatul pentru o tartă ca să vadă si el (el, ea, copilul) consistenta. laudati-l pentru cum sterge frigiderul murdar cu o cârpă si spuneti-i că v-a ajutat foarte mult.
Am un aspirator de la chinezi, cu 10 lei, aspiră si el când curăț eu în casă. Lăsați-l să-si puna vasele în chiuvetă, să arunce la gunoi hartiuțe si etichete. Alegeti impreună ce haine veti purta a doua zi. Cereti-i părerea. Prin joc. Aranjati cărțile în bibliotecă, căutati împreuna jucăriile care-au aterizat cândva după canapea.
9. Din cand în cand, copilul trebuie să se joace si singur, să înteleagă că tata, mama sau bunica, au treabă. Ei au de îndeplinit rolurile lor (de exemplu să facă mazăre scăzută sau să se uite puțin la un film) si copii ar trebui să aleagă să se joace singuri cu ce le place lor. Nu îi ignorați când vă cheamă să vă jucati împreună! dacă sunteti obosit sau e momentul de pauză, explicati!
10. Rugati-vă împreună seara. Nu neapărat o rugăciune clasică, nu trebuie să-i cititi psaltirea dar un Ingerel spus cu bunica sau mama n-a dăunat nimănui. Puneti-vă dorințe, căutând steluțe pe cer.
Orice ați alege, participati cu sufletul la joc, implicati-vă, nu vă gânditi la cai verzi pe pereti. Copilul vă va taxa în felul lui căci va simți imediat că nu sunteti cu adevărat prezent!
Sărbători cu pace si aveți grijă de sănătate pentru că, după toate câte le-am văzut si trăit, e mai bună decît toate.