Azi invatamantul nu e obligatoriu.

Am citit o covata de articole despre bac desi recunosc ca nu ma pasioneaza subiectul. Din motive pe care am sa le explic imediat.

Zilele trecute am dat (nu foarte) intamplator peste un blog – bine scris de altfel, fara greseli vizibile , fara trivialitati deranjante – si implicit peste un articol. Un articol al unui fost elev catre o (fosta) profesoara….inca actuala pentru altii daca intelegeti la ce ma refer. Asa.
Tanarul era foarte suparat ca respectiva il neindreptatise la note, pe deasupra capcauna nici n-a vazut ca el n-are interes pentru materia dansei. Asa ca a dat cu sutul in ea virtual , i-a scris numele real si a lansat supozitii despre inteligenta, pregatirea si menirea ei. Supararea dansului mergea pana la generalizarea inutilitatii unei bresle intregi care a ales nu-i asa – ingrata profesie de…profesor.

Mda. Pana aici, toate bune , am aflat parerea dansului. Pe ea n-o stim si probabil ca nici n-o sa aflam cum e in realitate, important e ca tortionarul si-a atins scopul

Cineva-mi spunea ca atunci cand o sa incep sa ma exprim cu “pe vremea mea” inseamna ca incep sa imbatranesc. Sper ca nu degeaba

Pe vremea mea , noi elevii nu stiam daca sistemul e bun sau rau dar era clar ca trebuie sa il respectam.
Pe vremea mea invatam la toate, cat de “egal” puteam si totusi nu aveam atatea depresii ,apendicite, dezamagiri si ameteli legate de materie. Nu conta ca erai la profil uman – invatai si chimie si mate si info dupa cum iti era dascalul de intransigent.
Nu interesa pe nimeni ca tu vrei informatica, mancai literatura pe paine si faceai compuneri macar de doua ori pe saptamana. Daca ti se parea nedrept n-aveai decat sa spui in ajunul Craciunului la spovedit.

Parintii mei nu mergeau la scoala sa-mi “urecheze” profesorii ci ca sa inteleaga ce nevoi am si unde au aparut probleme in pregatirea mea Eu n-am auzit acasa ca profu de mate n-are voie sa-mi dea doi ca nu mi-am facut tema sau ca profu de istorie nu ma poate scoate afara ca vai doamne e abuz.

Eu si colegii mei n-am citit legi in liceu sa vad care-mi sunt drepturile de a nu -mi respecta profesorii.

Noua nu ni s-a spus:
-nu va stresati la mate ca dati bacul din romana
-nu invatati geografie ca nu castigati nimic cu materia asta.
-lasa latina daca nu intelegi ca nu-i asa importanta draga, e limba moarta
-unde o sa vorbesti tu franceza? Trage pe engleza
-religie? Lasa, ca duci scutire

Daca am venit cu 5 la geografie , ai mei nu au fost incantati. Pentru cinciul de la geografie si pentru saptele de la romana a trebuit sa frunzaresc culegeri saptamani in sir. Si nu culegeri de-astea cu exercitii rezolvate

Noi nu ne-am facut compunerile cautand cuvinte cheie pe net . Nici n-aveam dex online ci vocabulare si dictionar cu mii de pagini.Ca sa gasesti o explicatie , un autor, o fraza similara cu cea din tema trebuia sa consulti cateva carti! Iar pentru sinonime si antonime mergeam si imprumutam

Toti profesorii erau la fel de importanti si ii respectam indiferent ca ne placea sau nu felul in care predau. Daca aveam probleme cu vreunul , ii spuneam dirigintelui de clasa si cautam solutii.
Oricat m-a chinuit profa de mate pentru ca eu nu intelegeam materia si eram axata pe tot ce tinea de filologie – oricat de grasuta era cifra 4 in catalog la algebra, nu m-a purecat nimeni ca-s neindreptatita. M-am dus la ore si m-am pus cu burta pe carte, nu am avut de ales.

Pe vremea mea nimeni nu si-ar fi imaginat ca o mladita, fie ea buna sau rea, iesita de pe bancile scolii sa-si improaste cu noroi si cu rautati vreunul dintre profesori. Si sa-si imbrace frazele malitioase in figuri de stil invatate acolo. La scoala

Eu si colegii mei am luat bacul cu note mari. Pentru c-am invatat. N-am stiut sa ne plangem de profesori, de sistem, de legi, de manuale si de nepasarea altora. N-ar fi stat nimeni sa ne asculte smiorcaielile. Si tare bine a fost asa si nu pot decat sa le multumesc tuturor celor care au facut din mine omul care sunt azi.

Si-n rest….mi-e lehamite de ifosele de azi. Bine ca stim cu totii cine-i Bianca Dragusan dar la sfarsitul celor 12 clase nu despartim corect cu liniuta.

Similar Posts

61 Comments

  1. Doamne cata dreptate au cuvintele tale. Cu 2 ani in urma mi-am reintalnit profesoara de romana din gimnaziu, o profesoara foarte exigenta, mancam gramatica pe paine. Atunci am urat-o dar cand am revazut-o mi-am dat seama ce rol important a avut in educatia mea si in formarea mea ca om. I-am spus doar atat “A fost o onoare sa va cunosc si va multumesc pentru tot ce ati facut pentru mine”. A inceput sa lacrimeze si mi-a spus ca pentru astfel de momente se merita orice sacrificiu pentru a fii dascal.

    1. Exact asa mi s-a intamplat mie cu profa de mate. Eu la romana invatam cu placere, adoram orele de romana pentru c-am avut o profa grozava….diriginta mea draga .
      La mate imi era greu, nu stiam materie dar trebuia sa invat si dansa ma scotea mereu la tabla desi stia ca voi fi un dezastru! In gimnaziu am avut un prof care ne punea sa invatam formule si definitii, faceam foarte putine exercitii si n-am avut niste baze …sanatoase. Asa ca mi-a fost greu in liceu! Dar profa m-a facut sa invat, am fost nevoita sa iau ore ca sa trec clasa 🙂 Desi eram olimpica la romana ….si nici macar nu am dat bacul din mate.
      A fost o mare bucurie s-o reintalnesc, ne-.am imbratisat si i-am multumit pentru toata rabdarea ei 🙂 A zis ca nu ma uita in veci 🙂 🙂

  2. Ceea ce face specimenul nu este decât o mârlănie gratuită, încearcă să găsească un vinovat pentru faptul că a ajuns un ratat înainte să fi intrat cu adevărat în viaţă, cel mai probabil.
    Cred că suntem contemporani cu o tendinţă cât se poate de nefastă: libertatea este prost înţeleasă, la fel şi democraţia. Chiar mă întreb dacă ratatul nu face chiar o infracţiune, dar – mă rog – există persoane abilitate pentru asta.
    Pe celălalt blog pe care mai scriu am făcut acum câteva luni un articol referitor la piaţa muncii – toate loazele emit pretenţii, dar nu sunt în stare să facă nimic. Un amic cu o firmă destul de specializată s-a văzut nevoit să-şi caute colaboratori în străinătate, neavând succes pe piaţa locală. Iar acesta este rezultatul indiferenţei unor generaţii întregi faţă de valorile reale. Atunci când spui că… “lasă, are tata bani” sau ai impresia că vreo tută împăiată de la TV (pe care o rogi să nu deschidă cumva gura în emisiune) este supremul ţel, atunci rezultatele nici nu pot fi altele.
    Dacă aş avea putere, aş interzice acordarea ajutorului de şomaj pentru cei care n-au luat bac-ul sau – chiar dacă l-au luat – au avut o medie sub un anumit barem. De ce ar trebui să se chinuie societatea cu tot felul de putori?
    Cine este dornic să înveţe, învaţă oricum, indiferent de profesorii pe care îi are sau nu-i are.
    Nu sistemul este de vină (în măsura în care facem abstracţie de existenţa unor loaze şi în rândul profesorilor), ci familiile din care provin aceste specimene, precum şi educaţia primită de la părinţii lor. Punct.

      1. Sunt de acord cu tine Peter. Si eu am fost intrigata cand am citit acel articol si de aceea am asteptat cateva zile pana sa scriu acest subiect si sa-l salvez in draft…ca sa nu fiu foarte subiectiva
        Din pacate asta intelegm noi prin “libertate de expresie” Sa porcalim orice medic, orice profesor, orice avocat si orice presedinte. Care pentru noi poate c-au facut “rau” iar pentru altii bine
        Toti suntem subiectivi. Toti gresim intr-o zi cuiva, undeva
        Numai ca n-avem curaj si demnitate sa recunoastem asta
        Numai altii ne gresesc noua
        Nu, nu e corect ca in virtutea libertatii de expresie sa jignesti public orice persoana

        Interesant linkul postat de tine

  3. Excelent articol. Mi-a mers direct la suflet.
    În schimb, abramburica ameninţă că dacă plagiatorul va fi dat în vileag, facultatea respectivă va pierde dreptul de a organiza doctorate.
    Curată democraţie

  4. parca-mi citesti gandurile 🙂 vremea ta nu cred ca-i chiar ca a mea, in sensul ca io-s mai batrana, dar in mod clar nu suntem ca copilashii astia de azi care habar n-au unde-i Braila pe harta si nu fac deosebirea intre Creanga si Slavici…am o amica care preda la liceu si care-mi povestea revoltata cum sa le vorbeasca ea despre Eminescu si Stanescu cand ei nu stiu sa desparta in silabe iar la lucrarile de control baietii ii cer intalnire (ea arata fooooaaarte bine:)) nu stiu in ce proportie vina este a elevilor si cat a profesorilor pentru ca sunt unii pedagogi care nici macar nu vin la ore, nici macar nu anunta ca nu vin – asta se-ntampla la un colegiu renumit din Bacau si care predau si materii de BAC, ca sa nu mai amintesc suplinitori care predau fizica si chimie in centrul orasului si ei iau note de maxim 4 la titularizare….dar in mod clar, scoala nu mai e ce-a fost odata. poate ca nici motivatia nu mai e aceeasi, poti face scoala, facultate si sa nu castigi intr-o viata de munca cat fura unii intr-un an:((

    1. Da nici atunci nu erau motivatiile mai mari, mai atractive sau castigurile de dupa
      Stiam ca ne va fi greu sa ne angajam si inca se mai dadea admitere la unele facultati. 50% a contat media de la bac dar am dat si admitere – examen oral si scris la Babes Boyai. Nu a fost usor. Si am facut 5 ani cu tot cu specializare
      Aveam cunostinte destule din liceu si nu mi-a fost foarte greu, totusi si atunci volumul de maculatura era impresionat si cateodata imi venea sa le arunc toate pe geam dar n-am facut-o….

  5. Nici mie nu mi-a placut matematica. Imi era atat de antipatica materia!!! Inca mai am cosmaruri cu notele de la lucrarile mele.:))
    Copiii (plozii) din ziua de azi au foarte mut tupeu. Ar trebui sa li se mai taie din varful nasului, poate asa revin cu picioarele pe pamant.

  6. De acord cu tot ce ai spus :). În ultimii an e la modă să dai vina pe profesori. Nu zic că nu au și ei (unii) partea lor de vină dar…
    De exemplu eu, la română am avut o profesoară care ne dicta comentariile lecțiilor și atât. La engleză am avut o profesoară care ne citea povești, care nici măcar nu erau în engleză. Eu m-am apucat să învăț pentru bac cu două-trei luni înainte, pentru că aveam serios de recuperat. La istorie a trebuit să tocesc blestematele alea de manuale de mă apuca dimineața cu cartea în mână.
    Dar nu m-am plâns niciodată de vreun profesor, cu toate că aveam destule motive.
    Știi ce se spune, că profesorul îți deschide ușa, dar de intrat trebuie să intri singur 🙂

    1. Noi eram intrebati la dirigentie ce nu ne convine, ce am vrea sa schimbam si ce am avea de transmis unui anumit profesor. Medierea asta conta foarte mult pentru noi

  7. @Hapi,
    ma alatur colegilor care m-au precedat: excelenta sinteza, desi nu-s la curent si pe felie ca tine sau ca cei din tara, dar am auzit pe ici, pe colo… Cre’ca generatia ta e ultima care va fi asimilat “carte” serios, durabil… Ce sa mai zic de-a mea?! Am avut bazele solide în “generala” si-n liceu, iar la facultate NU am studiat româna de loc, de 32 ani traiesc în afar’, dar vreau sa cred si sper c-o stapânesc înca onorabil…
    – – –
    Cine-i Bianca Dragusan?… NO idea! I’m serious.

  8. Genial…sunt fara cuvinte, ma duc sa dau share pe facebook. 🙂
    Cred ca trebuia in sfarsit sa puna cineva punctul pe i, sa aiba curajul sa spuna adevarul. Si tu ai facut-o intr-un mare fel…
    Se pare ca am trait aceleasi timpuri, caci nici eu nu pot sa spun ca profesorii mei erau toti extraordinari, dar niciodata nu am dat vina pe ei, asa cum fac elevii din ziua de azi. Proful meu de geografie venea la ore din an in pasti, iar cand venea nu preda nimic. Eu insa am invatat de una singura si am si dat bacul la aceasta materie. Bac, luat cu nota mare, evident. Si nu am dat la sport… Dar mi-a placut sa invat…
    Ca tot am vorbit de facebook, ieri am gasit acolo un fel de sondaj in care elevii erau intrebati ce fac in timpul orelor. Care au fost raspunsurile? Iata cateva dintre ele:
    -ma uit la ceas 11500 de voturi
    – tragem de timp sa nu mai scriem 3880 voturi
    -il rugam pe prof sa ne lase afara 484 voturi
    – vorbesc cu colegii 8434 de voturi
    – rad 7148 de voturi
    -ma gandesc la orice in afara de ce zice profesorul 2534 de voturi
    – scriu mesaje 2495 de voturi
    -astept pauza 2407 voturi
    Mai e nevoie sa cautam vinovati?
    Am vrut sa scriu si eu un astfel de articol, pe baza sondajului de mai sus, dar sunt cativa tineri extraordinari care intra si comenteaza pe blogul meu si n-as vrea sa-i supar.
    Si ca ei sunt multi altii. In tara asta exista si adolescenti deosebiti, respectuosi, cuminti, inteligenti, dornici de invatatura. Mai mare dragul sa discuti cu ei…

    1. Uimitor sondajul asta, nu-mi vine sa cred ca chia asa au raspuns. Pai, de ce sa ne mai miram?
      Nice, merci de share. Din pacate eu nu pot sa vad cand sau cine mi-a sheruit vreo postare pe Fb. Am o tentativa de a-mi face o pagina a blogului dar inca nu stiu daca-mi duc “proiectul” la capat si daca merita sau imi pierd timpul

  9. mare dreptate ai Hapi! aceeasi scoala am facut-o si eu! am respectat toti profesorii deopotriva indiferent de materii, nu ne-am plans niciodata, am invatat realmente din carti si manuale si nu de pe internet. mi-am facut compunerile, comentariile, exercitiile la mate fara sa le gogălesc…am invatat din toate cat trebuie indiferent de profil. Am simtit scoala asa cum a trebuit sa fie si nu ca pe o corvoada, nu ca pe o chestie obligatorie. n-am slalomat prin ea de dragul de a o termina mai repede, indiferent cum.
    in liceu, desi eram la arte plastice, exceptand materiile nisate gen estetica, istoria artelor, anatomia artistica, etc cat si orele de atelier ( pictura, desen, sculptura, etc!) faceam carte, nu gluma! invatam chimie, fizica, geografie desi nu ne-ar fi trebuit in mod special avand in vedere profilul…si-am invatat pe rupte! mie mi-a placut scoala!!!
    ai scris foarte frumos si bine!!! felicitari!!

    1. Merci Andreotti.
      Am scris asta pentru ca m-am saturat de atatea lamentari ca vai doamne ce greu a fost bacul…aeu am fost prima generatie care a dat bac din 6 materii si nu a fost usor. L-am luat cu 9, 17.
      Am avut filosofie si acolo am cam dat-o in bara 🙂
      Acum se sugereaza ca asta din 3 materii e mai greu. E mai greu cum….`? Ca ai de invatat, recuperat, recitit mai putin!

      1. asa si eu…am invatat pe rupte! si bacul si licenta le-am luat cu medii peste 9 si mult:)…medii de tocilara…dar nu am fost asa…m-am pregatit pentru mine, chiar daca de multe ori fara placere. pentru ceea ce sunt astazi, scolilor prin care am trecut si profesorilor le datorez extraordinar de mult. esecurile scolare ( am mai avut si de-astea!) nu le-am pus niciodata pe seama profesorilor, a sistemului educational, etc ci intotdeauna pe propria-mi persoana!
        suntem o geneartie facuta din alt „aluat”… probabil de aceea ne sperie, ne dezamageste si ne dezgusta „aroganta ” generatiei de azi!

  10. turma se compune din oi … cu cat mai putina minte. acu’, eu, oaie batrana (aka. “care nu mai poate, din vari motive, nici sa vrea, sa tina pasul cu turma”) si senila (deh, nu stiam ca Science: It’s a Girl Thing !) probabil ca nici nu pot sa inteleg ce si cum …

  11. Libertatea înseamnă si responsabilitate asumata, cel puțin asta a trebuit sa învăț odată ajungă intr-o tara “liberă”. La școala, in perioada comunista, nu am învățat așa ceva:) SI odată cu libertatea de a spune ce gândești, trebuie sa stii pana unde e libertatea ta si unde se intersecteaza cu libertatea altuia. In final, totul se reduce la respect,chiar si pentru cei care “indraznesc” sa aibă alta părere decât a ta. Păcat ca tânărul ca pricina nu a învățat in familie o lecție atât de importantă. Ce poate face școala in astfel de situații?

    1. Corina, dar eu nu am facut scoala in perioada comunista. Decat un an, doi in gimnaziu, umpic de pionierat si atat! Pe urma a fost libertate si totusi, nu dusa la extrem. Nu libertatea aia care te face sa colcai de aroganta de la 10 ani jumate …..

  12. Oh da, Hapi. Cata dreptate ai! M-am regasit in absolut tot ceea ce ai scris tu. Si eu am abordat subiectul bac in urma cu o saptamana si observ ca avem intr-adevar opinii similare. Eu am fost la profilul de stiinte sociale in liceu, faceam istorie, filosofie, psihologie si logica la greu. Dar aveam si un prof de mate care era al dracului de exigent si la ora caruia nimeni nu comenta si nu se plangea. Ca si tine, nu am excelat la materia dansului, dar nu mi-am permis niciodata sa ma gandesc macar ca suntem nedreptatiti in vreun fel ca dam lucrarea de control teza pe care colegii de la clasa de mate-fizica o dadusera cu o ora inainte. Pur si simplu invatam cat puteam fara sa fim ingrati, marlani si nerespectosi. Dar vorba aia, altele sunt vremurile de azi si din cate putem vedea se merge din rau in mai rau.

    1. Sunt convinsa ca exista si azi tineri care gandesc ca noi…totusi, la fel de prezenti sunt, probabil in fiecare clasa cei care cred ca li se cuvine mai mult, ca sunt mai buni decat recunosc profesorii, ca au drepturi, etc.

  13. eu cred ca ma impart intre cele 2 generatii. adica…si eu mi am fct compunerile fara goagle, insa pe la sfarsitul liceului a inceput sa se strice treaba. si sa stii ca nu mi a prins bine treaba asta. regret acum multe lucruri pe care le as fi putut invata in liceu dar guess what? nu mai pot intoarce timpul inapoi….cat despre vinovati…hehe..parintii, profesorii si copiii.
    oricum, in linii mari sunt foarte fericita ca am facut liceul in era no google 🙂

    1. Eu sunt multumita de cum a decurs liceul. Normal ca am facut boacane dar am fost trasa la raspundere pentru fiecare!Si tin minte ca nici nu-mi trecea prin fundul mintii sa ma plang sonor ca cineva m-a neindreptatit

  14. Hapi sunt total de acord cu tine şi, din nou, mă regăsesc în spusele tale.
    Degeaba spun sloganele că viitorul sună bine pt că uitându-ne la rezultatele de bac de anul trecut şi de anul ăsta încep să cred că nu va mai suna deloc.

  15. mah, concluzia a fost bestiala..caci corect, prob sunt putini cei ce nu stiu cine e tipa mentionata..si foarte multi cei ce inca nu stiu cand se foloseste “ati” sau “a-ti”…pana la urma nu i atat de importanta nici liniuta nici dragusanca..dar ce-i important zic eu din toata povestea asta si nu numai este atitudinea cu care cresc si sunt incurajati acesti copii. E pozitiv sa le cresti stima de sine, dar nu in detrimentul celorlalti! e important sa stie fiecare cine este..dar sunt sigura ca de fapt multi au probleme in identificarea propriei personalitati..
    oricum timpul va trece si le va mai da o oarecare nota de maturizare,pana atunci..sa-i ascultam si vizualizam..voluntar sau nu…

    1. Draga Ionela, mie nu mi-a crescut nimeni “stima de sine” prin liceu. In generala nici atat
      Eu imi stiam clar atributiile, asa cum tata si mama merg la servici, eu trebuia sa invat. Ma mai cocolosea mama ca-s buna si frumoasa si desteapta dar ma trezea repede diriginta spunandu-mi ca pot mai mult mai mult si ca linguselile psihologice in acest stadiu or sa ma ajute cel mult sa raman pe loc. Si nu am avut frici si temeri si fobii cand trebuia sa-mi casc gura sa vorbesc sau sa ies la tabla. Daca nu stiam era clar de ce nu stiu: ca n-am invatat! Nu ca parintii mei s-au certat in bucatarie , eu i.am auzit si mi-a scazut stima….
      Eu asa gandesc.

      1. e mult mai profund tot acest subiect Hapi…eu am inteles punctul tau de vedere, insa ceea ce am vrut sa subliniez este ca toate aceste “caracteristici”pot fi ameliorate prin mai multa fermitatea din partea sistemului de invatamant.Crticarea acestor copii, caic pana la urma sunt copii nu-i va ajuta prea mult…si sunt copii care ascund multe dureri.aa …ca mai sunt si altii care sunt pur si simplu aroganti..si acolo se pot spune multe.
        dar faptul ca noua ni s-a impus un sistem de reguli, nu inseamna ca trebuie impus tuturor generatiilor ce ne urmeaza.ca aveam mai mult respect?! ..
        asta este..vina este a noastra , a celor ce suntem parinti, si nu a copiilor
        stii..copiii (studentii) si viitorii adulti sunt consecinta parintilor si a societatii si nu invers.
        Daca e sa aratam cu degetul, eu as arata spre parinti si nu spre copii.Ei au facut ceea ce li s-a permis sa faca fara a li se impune reguli sau limite clare..
        Si cum pana la urma respectul se castiga si nu se impune, cred ca societatea are ceea ce merita. Altfel spus ceea semanam, culegem…

  16. Eu am dat bacul anul trecut, deci pot să spun că am avut ”onoarea” să cunosc personal astfel de oameni care nu fac altceva decât să dea vina pe sistem și pe profi. Da, probabil că sistemul nu e bun și da, probabil că sunt și profi slab pregătiți sau care nu te motivează sau mai știu eu ce, dar asta nu înseamnă că bacul pe care l-am dat noi anul trecut sau cel de acum e vreun Om Negru. Deloc, a fost chiar destul de lejer, dar pur și simplu nu se învață. Atât.
    Mie chiar mi se pare că toți cei care nu iau bacul sunt compătimiți excesiv de mass-media și de diverse figuri oficiale care apar pe la emisiuni. Cumva am senzația că sunt încurajați. Se poate să fie doar o impresie, dar îmi lasă un gust amar faptul că fac parte din generația asta, în care se pare că e la modă să arunci vina pe camerele de supraveghere sau în cârca profesorilor, inclusiv a corectorilor că ”nu puteau să-ți mai dea 20 de sutimi să-l iei??”, în timp ce postezi pe Facebook via iPhone înjurături la adresa sistemului.

    Poate s-o schimba ceva. În bine. Nu știu ce, dar eu tot sper 😀

  17. Hmm…nici mie nu-mi place subiectul…eu am dat bac-ul acum 12 ani…stiam ca este un examen important si-am invatat,pentru ca daca era sa nu iau examenul muream de rusinea parintilor care in perioada aia au facut sacrificii imense ca fata sa le mearga mai departe la scoala…nu mi-am tocit coatele pe bancile scolii,am avut si eu colegi ai caror parinti erau sus pusi…insa m-am tinut de card…nu aveam nici eu acces la internet,nu eram buna la matematica si fizica…ma chinuiam si plangeam ca nu ma duce mintea…cred ca acum nu mai exista stresul ala ca trebuie sa-ti reglezi o nota proasta, ori mai stiu eu ce…exista mami si tati care stie la cine sa apeleze, sau pe mami si pe tati nu-i prea intereseaza cum merg eu cu scoala…sunt frumoasa si atat…eu una sper macar sa invete sa scrie corect…macar atat!

  18. De acord cu tot ce-ai subliniat aici.
    Din nefericire, respectul fata de autoritate e in deplina scadere. Si nu doar in acest domeniu.
    N-am stiut cine e Bianca, insa Mr. Google m-a edificat rapid. Prin aceasta remarca ai realizat un final “tare” 🙂

  19. sunt de aceeasi parere, Hapi, pentru ca suntem aceeasi generatie si am primit aceeasi educatie. Nu am nimic de care sa ma ‘dezic’ din ce ai povestit tu despre cum era scoala pe atunci.
    Si eu ma consider norocoasa pentru ca nu am facut scoala cu jumatati de masura.
    Astazi … trist, trist. Iar cand aud faza cu ‘m-au intimidat camerele’ de la elevi care se filmeaza de mici in tot soiul de ipostaze …

  20. este adevarat ca nu se invata si multi elevi trateaza cu superficialitate un examen important din viata lor. insa, exista un dezechilibru intre nivelul de cunostinte cerut, care este tot mai inalt si interesul fata de scoala al profesorilor si deopotriva al elevilor. adica daca ai generatii din ce in ce mai slabe, care-i rostul ridicarii stachetei? sa dovedesti ca ai o natie de retardati?
    pe de alta parte pana anul acesta la nota de admitere in facultati conta media obtinuta in anii de liceu. astfel copiii (unii) au tras la toate materiile sa obtina note mai mari. intre timp media aceasta nu mai conteaza.
    e un sistem care parca si-a pierdut regulile de baza si mereu intervin informatii care schimba cursul. aparent as inclina sa spun ca elevii au prea multe drepturi si nu pot fi constransi sa invete, nici cu note, nici cu pedepse, dar pe de alta parte nici profesorilor nu poti sa le dai liberate absoluta. daca fiecare si-ar face treaba pentru care vine la scoala, probabil ca situatia ar fi alta.

    1. Da, sunt de acord ca se cer standarde prea inalte in loc sa se perfectioneze cele BASIS
      Nu e ok sa analizezi texte literare fara sa stii sa scrii corect si aici nu ma refer la faptul ca scapa un i sau niste virgule, nu e ok sa faci din clasa a patra ecuatii super complicate si sa nu stii bine scaderile si impartirile si……asa mai departe

  21. Sa fereasca cel de sus sa dea generatia actuala bacul din 5 materii scrise si 2 oral , ca e mai mare prapad decat am vazut pana acum , si la cum merg treburile acum nu o sa ma mir ca peste cativa ani sa dea doar din doua materii pe care sa le considere de baza 😀 azi daca mergi la o cafena aproape de un liceu , nu ai loc la masa , ei servesc cafelutza pana la 9 cel putin 😀

    1. Stai draga ca n le place nici din 2 nici din 3 ca le da cu virgula
      Unii spun ca mai bine aveau 4sau 5 ca erau sanse sa ia la 2 note mari si media era mai ok. Darasa cu doua sau trei materii si camere de supravegheat……li se sterg toate datele invatate in ultimii ani 🙂

  22. dupa fac. am aterizat in invatamant, nu era visul meu dar in lipsa de altceva…un an la generala a fost ok ca de cat dar cand am ajuns la liceu am stiut ca nu-i de mine, puteam discuta cu o clasa, sedeau mumos vreo 2 si restul ( ca multi de-a 12-a mai erau) dumnezeu cu mila…am fugit cu prima ocazie. si asta se intampla inainte de 2000; astazi, pentru protectie psihica cel putin, n-as mai intra intr-o clasa. am colegi care rezista, probabil s-au adaptat, eu recunosc ca trebuie sa fii tare in general sa functionezi in ro

    replica de director: “cine te crezi tu sa-ti permiti sa nu lasi un elev de-a 12-a sa intre la bac?”

    1. Uf…am stat si eu vreo 2 ani in invatamant, un an jumate de fapt. Mi-a placut si era destul cat sa completez putin veniturile (lipsa) imediat dupa facultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *