Alo, aici mama singură către băiatul ei de patru ani…

Am vrut să oferim felicitări făcute de noi, fetițelor, la grădi de 8 Martie. Din păcate n-a fost voie, ai fost destul de supărat.

Astăzi trăim zile în care oamenii mari vorbesc foarte deschis, uneori prea brut despre părinții lor. Nu e ceva rău, doar că scriindu-ți acum, mă voi expune și eu, cu dragoste, la critica ta de peste ani. Mai mult povestesc autorii de carte despre părinți, sper că vei deveni baschetbalist sau matematician, așa aș scăpa.

Dragul meu, mă simt foarte vinovată. Eu am trăit atat de multe la viața mea, am avut vacanțe la bunici, am mers mult cu mașina, am avut copii cu care să mă joc, verișori și rude.

Tu nu ai pe nimeni, aproape.

De patru ani, pot număra pe degete de câte ori ai fost luat în brațe de un bărbat. Însă cu puțin efort și pentru că Dumnezeu ne-a deschis calea, am găsit o bonă cu o familie mare, minunată. Acolo, frații ei, părinții ei te iubesc și se joacă cu tine și te drăgălesc, fac tot ce nu-ți pot eu oferi. Iți arată normalitatea frumoasă și grea a unei familii mari, creștine.

Esti foarte activ, plin de energie, o consumi repede, apoi obosesti si incă nu știi gestiona tensiunea acumulata din oboseală și stres. Pe scurt, alergi si mai dai din greseala peste un copil sau o fetita. Nu lovesti niciodata si n-ai lovit intentionat copii sau alt adult! Decat pe mine si pe bunica, a doua mama a ta. Lumea ne judecă, de-o vreme, lovesti in noi în public când te luam de la joacă. Trei zile am fost triste și chiar te-am certat rău.

Apoi mi-am revenit. Ești ca mine, ai trecut prin procesele mele, ai avut si tu singurătatea si grijile mele-n sarcină. Într-o zi, aici în oraș, o copila cu care te mai joci mi-a spus că-i e foame si tu ai întrebat naiv daca e săracă. S-a uitat mirată și eu te-am luat deoparte pe tine si pe ea si v-am spus că săraci sunt alții și mai sunt si răi. Că eu, când erai în burtică am avut zile în care nu aveam bani de mancare căci nu-mi ajungea salariul. Așadar, sunt eu săracă sau cea mai vrednică ființă, dat fiind că-mi ești alături? Ne-am dus si am luat niște iaurturi și cornuri. Esti pe cat de energic, pe atat de sensibil.

Te comporti excelent în familiei fetei care are grijă de tine când noi nu putem! Te laudă și tu-i iubești! Pentru că îi respecti si pentru că au răbdare să înțeleagă că copilul de 4 ani din curtea lor nu e rău, așa cum ne-a spus pe stradă o tanti. Ai roșit tot, te loviseși când alergai de fetița dânsei. Ai zis: dar eu nu am vrut, mama… .

Avem noroc cu o educatoare deschisa la mine, o fată tânără și care are rabdare. Pentru că ție, copil cum ești, ți-a arătat si ea iubire și înțelegere, o respecti si-o placi. Când uiti de toate si alergi dupa vreun alt baiat si faceti pozne, tu te duci singur la locul de linistire. Ți-e rușine de ea c-ai făcut vreun lucru rău. Însă RĂU, nu te-a numit niciodată vreunul din cei care contribuim la formarea ta. Ești un copil minunat. Nu te-ai supărat pe educatoare niciodată, nu ai ripostat,  ai înțeles cauzele doar ca nu stiai cum sa te opresti. Scumpul meu, dar am zile în care nici eu nu știu cum să-mi opresc emoțiile ori gesturile, mă copleșesc! E teama, lupta involuntară pentru supraviețuire între atâtea griji!

Așadar a venit si pandemia asta peste noi aproape doi ani si toate grijile noastre si fricile ți le-am pasat și ție. Cum să gestionezi tu așa greutate când eu nu fac față uneori? Nu-mi voi mai ridica mana asupra ta, că de doua ori te-am lovit la fund cu palma si rău mi-a părut! Nu există lovit tare sau am dat încet. Tu mă iubești,  m-ai vindecat, eu te-am alergat în viață pana acum tot într-un stres si-o stranie singurătate. Mi-e rusine să zic că dintr-un punct de vedere aproape că m-am scos si eu din vină cu pandemia asta. De fapt nu aveam bani, putere, curaj să te duc în vacante iar bunica ta a trecut si ea pe la IOCN Cluj, mai merge la controale. Unde să vă duc eu pe voi dragii mei, dacă nu la Cluj? Atât pot, și așa sunt scumpe 3-4 nopți.

 Mi s-a spus că ești rău că cineva te-a văzut lovind-o pe buni.

Îngăduitoare, cum am învățat amandoua strangand din pumni si cărți, ți-a prins manutele si-a zis te rog nu mai lovi că mă doare, spune-mi ce simti. Așa si cu mine. Mereu ne spui că vrei să fi luat în brațe si că și-e frică să nu plecăm, să nu te mai iertăm… Și eu să dau înapoi c-ai dat tu în văzul tuturor? Să te lovesc eu încercand să te domesticesc pentru vorbele oamenilor din oraș? Cum de n-am văzut că era un strigăt, mama, hei, oprește-mă că sunt atat de obosit si speriat că nu mă mai ierți că uite, risc și lovesc ce-am mai scump în lume! De câteva zile, loviturile încep să se oprească după ce am încercat un soi frumos de conectare. Până atunci, grăbită și stresata, ne jucam, învățam, dar în timpul ăsta mai mestecam în mancare, mai aruncam ceva la gunoi, spalam baia, dădeam cu aspiratorul, făceam sandvișuri. Acum, eu si a doua ta mama, împărțim timpul de calitate.

Si dacă sunt 25 de minute într-o zi, acelea sunt trup si suflet ale tale, fără răspuns la telefon măcar. Și îmi spui mai des și mai mult ce simți.

Dragul meu, m-ai întrebat dacă ești rău când ai fost numit așa. Te-am asigurat că nu. Eu sunt câteodată, sunt copleșită, dar tu mă faci impărăteasă fericită. Îmi pare rău că înainte să știu că voi avea un copil, oi fi numit si eu „rău” copilul altei femei…

Prietenul nostru cel mai bun e bolnav acum dar se va face bine pentru că noi trei ne rugăm pentru el. Știi ce mi-a spus într-o zi când m-am plans de comportamentul tău?

@Între un copil de 4 ani și un adult de 40, scriitoare, care-a studiat si-a citit psihologie, cine e de vină, tot copilul? Ce vorbe, cum m-a trezit!

Stiu că v-au învățat la grădi să spui mami esti frumoasă. Cu toate astea mă topești, tu mi-ai spune așa și de-aș arăta ca un crocodil cu pene.

Însă eu te-am învățat să spui Te iubesc. Și când mă aștept mai puțin, la o trecere de pietoni, îți lipești capul de mine și-mi spui: mama, te iubesc. Și eu dragul meu. Infinit. Cu restul cu energia ta, cu ce spune lumea, le luăm așa cum vin căci noi care-ți suntem aproape, știm ce educație îți dăm si avem inimile împăcate.

Acum, înainte cu cateva zile de ziua ta vreau să-ți spun că-mi cer iertare că nu ai nici un prieten sau vreun domn care să te ia în brațe măcar o data pe lună – sau pe pământ dar am ales să crești în liniște. Poate cu mai puțin, dar fără certuri. În rest, nimeni nu vrea o mama singură împrejur, că ce-ar fi mai mult decat o povara? O fiinta care are mereu nevoie de ajutor. Iar oamenii sunt foarte practici. Tehnici. Așa suntem făcuți, ca să supraviețuim.

Vreau să-ți spun că niciodata nu am numit viața cu tine – sacrificiu si nu consider c-am făcut vreodata sacrificii pentru tine. Tu ești cea mai bună asumare a mea si pe cât te voi iubi mai mult – ca durata de viață, pe cat îmi va îngădui Dumnezeu să te însoțesc, pe atat de liber să alegi vei fi când va veni vremea. Nu te-am născut ca să îmi dai un pahar cu apă.

Te-am născut c-ai fost dar de la Dumnezeu și eu pot iubi necondiționat. Nu sunt puternică, plang des – de acolo si sensibilitatea ta când ai descărcări emoționale si-apoi te rușinezi. Vreau să te văd Om. Bărbat asumat. Nu te arunc în competițiile vieții, doar îți voi indica regulile care se încalcă cel mai des. Nu te-am născut ca să-mi împlinești visele ratate ci să-ți faci tu rostul tău frumos și te voi călăuzi cât pot, să-ți afli propriul drum.

Iartă-mă c-am scris despre noi fără acordul tău, că și eu iert dacă trebuie, atât cât scrie-n Biblie si mai mult decat atat. Și da dragul meu, nașa vine la ziua ta și-ți aduce tortul și cadouri.

Undeva, acolo, e și tatăl tău care sigur te iubește-n felul lui, nu e vina nimănui că  eu si el nu ne potrivim.  Nu m-am mai apropiat si n-am ținut legătura ca să nu creadă că vreau ceva de la el pentru noi. În afară de Dragostea pe care-o meriți tu, eu nu vreau nimic. Și din păcate, dacă oamenii nu mă plac pe mine – ori sunt foarte rea, ori foarte sinceră, blandă și mereu naivă- nu avem alți prieteni.

Cu iubire, Hapi

P S Un secret ar fi că dacă noi nu avem mulțumirea, pacea si liniștea în suflet, niciun alt om nu ne-o poate aduce. Eu o am, așa că mama singură e un clișeu, nu o condamnare.

3 thoughts on “Alo, aici mama singură către băiatul ei de patru ani…

 • April 27, 2021 at 12:59 pm
  Permalink

  Dna,vă admir scriitura cînd încă nici măcar nu visati la minunea de 4 ani….acest articol m- a făcut să vă îmbrățișez pe tru asumare,sinceritate,recunoaștere….Sigur va deveni un bărbat asumat cu așa mama puternica și determinată….

  Reply
  • April 28, 2021 at 7:48 am
   Permalink

   Multumesc pentru cuvintele acestea, eu ma bucur si daca se regaseste o singura persoana. sa dea Dzeu!

   Reply
 • April 30, 2021 at 8:28 am
  Permalink

  Pur și simplu am obrajii uzi.
  M ai trecut prin câteva stări cu articol acesta. Cu gândurile, sentimentele și atitudinile pe care, atat de frumos le ai notat aici. Vreau doar sa ți spun ca apreciez tare mult, autenticitatea cu care te expui..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *