O doctoriță de familie mai sofisticată dintr-un centru universitar și fata din provincie

baietel micVine doftora să-l vază pe Căpșunel.

Doctorița e nouă, prețioasă, de-asta din familie tradițională di Cluj ca varza, nu alte cașcaval de Năsal cum sunt eu. Că-mi spuse ea pe ton de pițiguș când mă văzu prima dată: da nașteți la Deeeej? Ochii și-i ținea pe mine. Ar fi papuceii și bluzoiul din Piața Mărăști? Nu. Da ceva bai sigur aveam.
Cum să nu nasc la Stanca, ce bine sună? Sau în autobus, ok, hai, în X5…
E doar o naștere, zic.
Ah, sper ca aveți un medic specialist care vă…
Nu că e în anul doi la IML dar pasionat de obstetrica, m-ar fi mâncat pe mine limba. Așteptam să întrebe dacă au bisturie sau îmi scot copilul folosind un ceremonial voodoo și sacrificând o pisică virgină, singura anesteziată, la capul meu.

Ce mai, femeia e Doftoră de la Cluj, eu sunt viitură din cele cum se întâmplă prin Vaslui. Sau venitură. Oricum, o ființă stranie și neinformată din ca-pula locului. Am răspuns la toate pe-atunci scărpinându-mă invizibil sub dunga chilotului căci m-apuca câte un prurit te miri pe unde și mai ales când mă lua la bani mărunți un necunoscut plin dintr-odată de bunăvoință. Dar lipsit de respect.

Vine doftora, și-și trântește vinetele la ușă da la aia din baie (a fost și motivul pentru care am avut ce găti azi pentru că așa m-am înteles cu mama: mâncam ce avem prin frigi și nu gătim musai până intrăm într-un ritm).

Am pus casa la punct ca de Crăciun, o văzusem odată și deja mă temeam de ea. S-ar fi mutat Păcală de la doctorița mea dar acum știam că-mi trebuie un medic de încredere aproape de Căpșunel.

Curățenie am zis, da? Am aruncat prosoapele vomate între cărțile necitite din bibliotecă (când ai o naștere, moarte, divorț sau înșelăciune în familie descoperi locuri pe care nu le-ai exploatat la maxim), buricul uscat cu clemă cu tot în cutia cu agrafe și clipsuri pentru păr, toate hainele bune care mi-au mai rămas -în mașina de spălat că mama credea că-s nespălate. De fapt așa le țineam eu ordonate pe-un canapei și le aranjam o dată pe săptămână.

Cremele de pe masă le-am ascuns, una era de la Durex restul se integrau în starea generală critică ce domnește în casă.

A venit Duamna Doctor. Căpșunel mirosea a lavandă și bucătăria a spanac, toate bune, pan ce l-a desfăcut. Încă icterizat sărăcuțul (din cauză că ați născut la Dej, nu l-or fi pus la lampă? Nu, acolo se dau la sterilizat câte 15min pe-o parte), înfometat și manipulat, s-a pișat până peste urechi, s-a zgariat pe față (da se automutilează, m-a întrebat nepoata? Da vii tu să-i tăi unghiile?) și-mi tremura pampersu-n mână c-a mai zice asta ceva…

Nici n-a trecut mult:
– Da acolo la Dej au făcut analiza aia? (Da, zic)
– daaaa nu știu cum fac ei acolo da aici la Cluj în centru universitaaaar facem în felul următor… ( le zici, le zici, da cu semiton de parcă aici vă c++++i prin pungi sterile nu prin anus și cei care muncesc acolo nu-și făcură pregătirea și școlile în Cluj și-n mari centre din alte țări)
– da vaccinul cutare… aha, nu-l au! Păi… știti deocamdată nici noi nu-l avem!!
Să-l aduc din Germania întreb.

Nu, că nu știm cum îl transportă!
– da știti că se face controlul obligatoriu la sold la 2 luni? Poate auziți mămicile prin parc AICI LA CLUJ vorbind… numa ca să știți despre ce e vorba…
Dau numele celor doi specialisti pe care i-a menționat neonatoloaga din Dej între două pipe cu hașiș și-o incantație.
Doctorița Sofistricatescu se miră:pe bune și cum ajungi mătăluță la ei? Pot da Eu trimitere da… e lista de așteptare.

Ajung doamna doctor! Pun Căpșunelu în landou, traversez parcul cu mămici din Cluj și țoc, sunt la Recuperare. Unde colegii mei au o prietena. Lucrează cu acest Arzt.
N-a gustat gluma.
– da v-au spus că trebuie aspirat în nas? Espumisan de colici?
Ăăăă, dacă facem muci și colici, nu-i așa? N-avem acu. Sigur că mi-au arătat.

Știu că trebuie să-l scăld? Și nu, nu se căcase dragu de el.
Când am auzit-o p-asta din urmă mi-am și făcut o programare de lăuză încercănată la dr Ovidiu Ivan la Artis3 că m-am gândit c-arăt rău de tot. Până acum eram întrebată unde-mi tăi pielițele.

Nu i-a fost pe plac presupusa mea încotoșmănare de caracter. Doar eram mai de la țară și eu și Căpșunelu. Până la urmă ne-am prefăcut că da, mucii buricul uscat și dozele de pipi sunt Altfel într-un Centru Universitar. A lăsat vinetele la noi și s-a dus în treaba ei.

Greu m-obișnuiesc cu uniformele noi, vai Doamne! Noroc că medicul meu îmi răspunde mereu la frici și colici (cele mai multe nefondate!), Prințesa Urbană are experiență și-mi dă răspunsuri la subiect, mă încurajează, am mereu pe cineva.Pentru probleme de sănătate sau mici chestiuni de baby nou. Și tare bine mi-e cu ei, aș putea sta și la Năsal, știți? Măcar am avea cașu la gură…

Voi ce medic de familie aveți?