De ce nu convertit muslim la ortodox

vitraliiÎmi plecut fuarte mult dache Hapi dus la mine pe biserică prime dată de chind locuim noi la oraș aicea. Fuarte diferit catedrale și imami aicea, aicea nu este să conduce rughemințele, ele se duce singure, nu trebuie nici covore pentru rugat, aicea vezut la tante genunchiat peste toate locurile și dache trecut pe lingă ele uitat la cine trecut, nu la desenat frumoase pe pereți, che eu acolo uitat!

Deranj puțin am semțit chind deschis ușe mare invers și lovit la ochelari pe domnule, eu spus ve rog scuzaț, uitat la mine nervos. Poate che nu împlinit rugăciune ineuntru, gândit eu. Intrare la catedral, este fuuuarte mare cu două ușe și toț credincioși care vine cred che opresc prime dată pentru pus aplicație ca să doamne agiută pe telefon și numai dupe aceia intre. Dache este apă acolo, pune numai degetele, poate che mai fierbinte?
Hapi mie explicat: silent pentru che deranjezi și dache nu e imam, ieste duamne în genunche care uită urât la telefon și frumos la desenele din ceru de catedrală.

Am pus și eu plasa cu petersilie pentru fetițe acolo gios pină apes pe deranjaț în liniști ca se nu uitat urât creștini. Dache pus plasa, speriat câteva domnilor tinăr, crezut che nu ceva bun dache plasa nesupravegheat.
Eu zâmbit la ei și ei plecat de la biserica unde abia venit.

Dache intrat ineuntru, Hapi dus și a dat pupe cum se face acolo, frumoooos, mie place toate ritualu, nu deschalțe ca la moschee, poate intrat nespelat, vezut schelă, nu știu dache in România e sigur schelă și cum eu rugat la Allah, stat mai la o parte, che romin care lucrat la mine zice che pasa bună trece priveliștea grea. Asta spus înainte de furat doi mașini cu remorci și banii pentru investițion mare.

Și cum stat așa frumoase de privit acolo multe îngerel, venit duamna cu plasa mai mare ca al meu și vrut să las scaun, che la catedral nu e voe se stai pe scaun dache nu ai făcut tu. Poate che contract pe scaun pentru che puține?

Venit Hapi se intrebe dache nu plictisesc, ea simte bine acolo, aprins lumine multe intr-o cameră ascunsă ca să vez numa Dumnezeu și atunci agiută, che dacă aprinzi lumine afară, toate lume tușește în spate ca și cum bolnavi, ca se pleci mai incolo she aprindă și ei che locul mai mic, nu incape toate creștinu.

Poate che mai plec la catedrala chind iei schela gios, că place mai mult ca la bisericuț mai mic unde uitat toate lumele che nu faci la mine cruce. Dache numa aplecat, nu bun, uitat toate timpu mirat, da apoi ieșit toți, luat colac și alchool și strigat duamne agiută ca se agiute și la mine pentru che creștin e bun. Chiar dache nu spelat și nu prea imbrecat nici când este imamu lor care chintă și el fuarte frumos!

Totuș, nu convertit pentru che puțin frică la mine, dache la loc așa de frumos uitat urât câteva creștine.

10 thoughts on “De ce nu convertit muslim la ortodox

 • April 16, 2016 at 7:14 am
  Permalink

  Buna dimineata! 🙂
  Dache avut in plase colaci si vin sigur uitat crestini frumos la Hani 🙂
  Eu zic ca mai bine asa: fiecare cu credinta lui.
  Trebuie sa-l duci si in Catedrala Ortodoxa! 🙂

  Reply
  • April 16, 2016 at 10:18 am
   Permalink

   Buna dimineața Lilly!
   La catedrală am fost 🙂

   Reply
 • April 16, 2016 at 10:03 pm
  Permalink

  “Pasa bună trece priveliștea grea” 🙂
  poate fac și un loc pentru plase…

  Reply
 • April 17, 2016 at 11:46 am
  Permalink

  Saracu’ Hani! Nu stie ca in fiecare biserica exista diavolu’…pardon, baba de serviciu care e pusa acolo sa-ti incerce rabdarea in fata lui Dumnezeu. Mare incercare si dusul la bisericile noastre! Eu as fi vrut sa trec la iudaism din cauza ritualului de inmormantare. Te lasa rudele dezbracat la capela aia a lor si aia te infasoara in cearsafuri, iar rudele n-au voie sa vina la tine, n-au nici o treaba. Simplu si la obiect.

  Reply
 • April 17, 2016 at 3:59 pm
  Permalink

  Ha ! Ha ! Eu ma recunosc intrucatva pe mine in legatura cu gandurile si sentimentele descrise mai sus, desi in cazul meu nu in special fata de un lacas crestin ortodox ci chiar fata de lacasurile si ritualurile apartinatoare de mai multe religii in caz ca am interactionat eu cu ele ! Adica pe de o parte religia institutionalizata mi se pare totusi ceva frumos
  si util si moral si admirabil, pe de alta nu pot fi eu convins asa de usor sa fiu oficial aderent la vreuna din ele, desi scepticismul meu nu e bazat pe o teama de a fi respins de ceilalti enoriasi, ci mai degraba ca voi deveni prea popular in congregatia respectiva si dintr-una in alta parca vad ca ma pune sa dau bani, sa efectuez activitati caritabile, pasandu-mi tot mie si raspunderea de a spala podelele, a deveni mai voluntar angajat, etc, plus mie, din jena totusi daca e vorba de o religie cat de cat serioasa, sa-mi fie teama de a refuza…si parca totusi nu e genul meu sa fiu asa de bisericos, de aia am un scepticism prudent fata de toata chestiunea !

  Reply
  • April 17, 2016 at 7:39 pm
   Permalink

   Cât timp scepticismul are prudența lui, e bine.
   Nici nu trebuie să fii aderent vreunei religii. Tu îți cunoști sufletul și sufletul tău te va duce unde va simți că-i e bine dacă are nevoie de hrană duhovnicească 🙂
   Chiar și într-o biserică goală! De orice rit.
   Sau o moschee 🙂

   Reply
 • April 17, 2016 at 5:37 pm
  Permalink

  Foarte interesant e Hani. Bine ca se ,,roaghe,, si in Catedrala nu numai in Moschee iar cu uitatul crestinilor cam are dreptate….bine ca i-a placut ritualul. Daca se converteste nu trebuie sa semene cu crestinul care s-a uitat la el…poate ingenunchea si sa se roage doar privind,,pozele de pe pereti!,, ca nu-l opreste nimeni.

  Reply
 • April 17, 2016 at 7:37 pm
  Permalink

  Poate, poate, las că l-oi apăsa un pic data viitoare 😛
  Ca să doamne agiută și la el.

  Reply
 • April 18, 2016 at 8:48 am
  Permalink

  noi suntem jumi- juma…ortodoxi si catolici, poti sa mergi oriunde, eu zic ca Unul singur este pentru toti!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *