Budinca de quinoa cu mere – la cuptor

Va spuneam zilele trecute ca trebuie sa-mi schimb alimentatia. Sa-mi cresc acuitatea vizuală, sa-mi rotunjesc fundul si sa particip la Eurovision. Pardon. Cred ca ultima fraza e în premieră.
Ca o mâncăcioasă rafinata în devenire, am cumpărat quinoa , mei si hriscă.Baiatul de la casa m-a întrebat daca am papagal, i-am spus că da, dar functioneaza mai bine cand sunt în Romania. Aici,meiul e pentru sufletelul meu căruia îi lipseste soarele dătător de vitamina D

Am venit acasa si am căutat retete pentru quinoa.
Unele erau foarte complexe gen : fierbeti quinoa cu un cub de concentrat pentru supa , serviti ca pe o garnitură.
In sfarsit gasesc o reteta dulce în stilul orez cu lapte . Spal quinoa de 15 ori asa cum e indicat, apoi o fierb cu lapte, pun niste nuca de cocos sa -mi functioneze glandele salivare cand o s-o halesc. La final, o lingurita de sirop de agave.
Exact ca orezul cu lapte a fost. Mi-am dat ochii peste cap cu interesul vacii care paște, prima impresie a fost ca mananc chiftele de trifoi aromate cu coconut. Da, ghiciti cine se simte mai sanatoasa azi? 😀

M-am uitat eu la punguta cu Quinoa si am zis ca nu se poate asa. Trebuie sa gasim o modalitate sa ne suportam una pe alta. Si-am gasit-o

Budinca de quinoa cu mere – la cuptor.

La o cana de quinoa am pus doua cani de lapte. Spalati bine quinoa înainte, pana apa ramane curata . Fierbeti quinoa cu laptele si cu 2 linguri de nuca de cocos cam 15 minute pana se absoarbe si are consistenta orezului cu lapte bine patruns.Trageti deoparte si lasati înca 10 minute

Separat într-un castronel am pus:
4-5 feliute de unt taiat subire (cam 20 de grame) 3-4 linguri de sirop de agave, esenta de vanilie, scortisoara, 3 linguri de susan macinat (organismul absoarbe mai bine nutrientii ) , 2 linguri de iaurt.
Amestecati toate astea cu pasta de quinoa, asa fierbite. Adaugati si miez de nucă , bucățele
Intr-o tava de chec puneti un măr mai mare (sau doua) – feliat evident .Bucati mai mari sau mai mici cum va place. Peste mere, turnati pasta, nivelati.
Cuptorul preîncălzit la 170 . Puneti la cuptor si lasati cam 30 de minute .

De data asta mi-a placut foarte mult rezultatul. Nu mai are gustul acela de iarba, s-a mâncat foarte repede. Stiti malaiul cu lapte facut de bunici? Gustul se situeaza între mălai cu lapte si orez dulce.

Pentru că am vrut ceva cat mai dietetic nu am pus ouă (am vazut ca se face si o chestie asemănătoare cu ouă) si nici zahar. Dar voi puteti sa mai jonglati cu ingredientele. Mie nu-mi prea place gustul de ou in prajitura simpla. In loc de sirop de agave merge si mierea foarte bine.

Pofta buna in caz ca…va imprieteniti cu quinoa (un aliment cu maaaari calitati nutritive). Chestia e buna si fierbinte yummy si rece

49 thoughts on “Budinca de quinoa cu mere – la cuptor

  • March 25, 2012 at 5:44 pm
    Permalink

    Baiatul de la casa m-a întrebat daca am papagal, i-am spus că da, dar functioneaza mai bine cand sunt în Romania. –> :)) nu esti cu totul hapi :))
    ma bucur ca iti schimbi alimentatia (desi ti-am mai zis…bag mana in foc, ca ai grija cat de cat la ce mananci)
    il stii pe gabriel andronache? :)) nutritionistul ala isi face cumparaturile pentru papic numai de la plafar :)) Bine…dar uite cum arata la varsta lui. hehe…
    PS: da-mi si mie o bucata din budinca. arata yumy 😀

    Reply
    • March 25, 2012 at 7:40 pm
      Permalink

      M-am amuzat dand cautare la google photos dupa: gabriel andronache. Mi-au aparut tot felul :))) Da banuiesc ca-i ala imbracat in curcan, cu pene si par lung…….Nu pot sa pun link, e kilometric
      Mananc sanatos in general dar nu in totalitate. Adica greseala care o fac eu e urmatoarea: chiar daca nu consum absolut deloc ulei, nu prajim niciodata carne (grill sau la abur) si nu abuzez de fast food (mananc poate odata paluna cand sunt pe drum) ……bag multe dulciuri. Intercalez alimentele foarte sanatoase- uneori chiar hrana raw cu biscuiti, budinci, bomboane, ciocolata, etc

      Reply
  • March 25, 2012 at 5:56 pm
    Permalink

    ma bucur ca lucrezi la alimentatia ta. inteleg ca vrei sa mananci mai sanatos, nu? quinoa de-aia n-am incercat, mei si hriscă dap, fac un fel de pilaf comestibil si laxativ pe de-asupra. intrebarea e alta: tu, pentru ca ai gatit, te-ai riscat si-ai halit chestia ceea. a mai incercat careva de buna voie? si-ar mai incerca inca o data?:d daca mai traiesti bine inca ceva timp dupa experiment, io incerca si io.

    Reply
    • March 25, 2012 at 7:42 pm
      Permalink

      Citeste mai multe opinii despre quinoa, garanta o sa-ti “vină” pofta sa o incerci pentru proprietatile nutritive si gradul de absorbtie 🙂
      Roberts sa stii ca reteta mea a fost tare buna, nu glumesc :)) Si am auzit c-ar fi aliment minune pentru kinderi, daca detii asa ceva (copilas) eu zic sa incerci sa -i faci un pilaf, vezi cum reactioneaza 🙂

      Reply
      • March 26, 2012 at 6:23 am
        Permalink

        serios vorbind, eu chiar mi-am notat si voi incerca sa fac reteta ta. am copii de 7 si respectiv 3 ani si sunt norocoasa ca mananca si pietre. dar macar sa manance de calitate….vorbesc asa mai glumetz, ca si-asa viata-i complicata…dupa preparare, chiar voi comenta avizat:)

        Reply
      • March 26, 2012 at 9:07 am
        Permalink

        Imi place cum comentezi,nu vreau sa schimbi nimic , just be yourself……..
        De quinoa numai de bine am auzit pana acum. Repet reteta azi si bag si doi cartofi dulci la cuptor , in staniol

        Reply
  • March 25, 2012 at 6:04 pm
    Permalink

    doamne ce bine arata 🙂 si cred ca e si gustoasa tare , doar cuvantul asta budinca ma innebuneste 🙂 ce bine ca esti creativa si incerci orice …la ce apa am in gura acum cred ca nu dureaza 3 zile si am sa fac si eu 😀

    Reply
    • March 25, 2012 at 7:44 pm
      Permalink

      Nexya, a fost foarte buna. Am mancat-o toata singura in 2 zile , a gustat si omul meu dar si-a turnat pe ea miere c-a zis ca nu e dulce
      Pentru mine a fost destul de dulce

      Reply
  • March 25, 2012 at 6:09 pm
    Permalink

    Si eu am multe fantezii culinare cand fac din astea pentru ca le mananc numai eu!! :)) Ai mei nici sa nu vada :))
    Mai ales ca acum e post si nu mananc ce le fac lor si nici ei ce-mi fac eu!!

    Reply
    • March 25, 2012 at 7:45 pm
      Permalink

      Si eu ma mir cand citesc pe blogurile unor raw veganitze (barbati raw vegani care sa scrie despre asta n-am gasit inca, probabil ca nu exista in Ro?) cat de bine mananca familia lor verdeturi si seminte toata ziua
      Eu nu spun ca nu sunt bune (si la gust dar mai ales nutritive) dar daca fac eu in casa asa ceva, merge pe post de salata, nimic mai mult

      Reply
  • March 25, 2012 at 6:13 pm
    Permalink

    Eu am preferat sa trec la verdeturi romanesti de sezon ca si alimentatie mai santoasa, semintele ma depasesc, imi mai zicea o colega zilele trecute ca si-a luat si vrea sa faca o cura cu seminte de in…pfiuuu, complicat pt mine! ;))
    O sa-mi iau Omega totusi :P.

    Reply
  • March 25, 2012 at 6:34 pm
    Permalink

    Hm…
    Cred ca am gresit undeva, ca nu mi-a iesit. Poate ca nu trebuia sa pun nuca de cocos intreaga.

    Reply
  • March 25, 2012 at 7:02 pm
    Permalink

    Buna idee.
    Chiar am acest aliment iubit de vechii incasi intr-unul din dulapurile din bucatarie, tot in varianta BIO si tot de la “Gut & Gerne” (ghici de unde…???). O s-o incerc cat de curand, insa o sa inlocuiesc siropul de agave cu cel de artar.
    Abia astept sa testez 🙂

    Reply
    • March 25, 2012 at 7:48 pm
      Permalink

      Nu stiu unde sa caut sirop de artar……..Care-o fi diferenta intre cele doua?
      E prima data cand folosesc sirop de agave,m credeam ca e la fel de dulce ca mierea dar nu…….Trebuie sa pun mai mult ca sa indulcesc ceva . Nu e foarte economicos 🙂

      Reply
      • March 26, 2012 at 11:11 am
        Permalink

        Ahornsirup. E mai aromat. Trebuie sa fii atenta la cele trei categorii: A, B, C, preponderente pe rafturile din Germania. Orienteaza-te dupa cel mai deschis la culoare, e cel mai putin aromat, insa eu spun ca e suficient. Cel inchis (nu pot sa retin catalogarea, care e “A” si care e “C”) e, pe gustul meu, mult prea accentuat in specifica-i aroma.
        Il gasesti la REWE, Kaufland, intr-o vreme il avea si Penny in varianta BIO, insa acum il introduc doar ocazional. Si, desigur, in orice Reformhaus.
        O sa-l recunosti usor, dupa sticlele specifice in care e ambalat:
        http://www.teeshop.de/images/kanadischer_ahornsirup_bio.jpg
        Eu il folosesc si il am permanent in bucatarie, e delicios si pe clatite, salata de fructe, etc., de-asta spuneam c-o sa-l folosesc la budinca cu quinoa.

        Reply
  • March 25, 2012 at 7:13 pm
    Permalink

    eu nici n-am auzit de asa ceva pana acum :))))) dar daca iti face fundul mai bombat sa-mi zici sa incerc si eu 🙂

    Reply
    • March 25, 2012 at 7:49 pm
      Permalink

      Quinoa si marar…….Se spune ca astea doua alimente bombeaza diverse zone
      Sper sa nu fie si abdomenul printre ele 🙂

      Reply
      • March 26, 2012 at 4:22 pm
        Permalink

        nu nu, doar zonele care merita bombate 🙂
        nu-i mai simplu cu silicon?

        Reply
  • March 25, 2012 at 8:52 pm
    Permalink

    Da’ nu mai bine iau doua lingurite de quiona din asta pe stomacul gol? Bag repede un pahar cu apa si gata! Mi se pare prea complicat si greu de pronuntat ce ai pus in budinca aceea.

    Reply
  • March 25, 2012 at 9:02 pm
    Permalink

    :))) esti mortala. Ar trebui sa mai scrii!
    Sa-ti spun ceva, in drumul meu catre dezintoxicare , m-am gandit sa pun sofran in niste capsule . Scot antibioticul sau ce mai am prin camara si le umplu cu sofran.
    Citesc carti de nutritie acum, recunosc ca sunt afectata putin de ce-am citit pe-acolo :))

    Reply
    • March 25, 2012 at 10:09 pm
      Permalink

      Ai preocupări minunate….la un punct semănăm, poate chiar două :p
      Nici eu nu suport uleiul ,dar bag dulciuri în mine…multe :)) pâine mănânc foarte rar…mai nou cea mică e fan pâine neagră :)) și mi-a dat și mie o felie de benecol muiată în ciorbă și am zis că mor, m-am uitat pe pungă dacă nu e expirată…so, nu prea m-aș preta la mâncat semințe și alte minunății :))
      Dacă suporți BRAVO!!!

      Reply
      • March 26, 2012 at 8:45 am
        Permalink

        Nu stiu ce e benecolul
        Orice aliment poate fi imbunatatit. Pe de alta parte cum spune si Minoki mai jos, as fi putut lua niste quinoa cu apa daca vreau calitati nutritive dar nu stiu daca stomacul meu ar fi fost incantat si pe urma, mi-ar fi fost foame. Chiar mi-a placut budinca asta, am de gand sa fac si astazi pentru ca poftesc la dulciuri iar cu budinca imi tai pofta (in sensul ca mananc juma de tava dar nu aduc nu stiu ce aport caloric ) 🙂

        Reply
        • March 26, 2012 at 9:51 am
          Permalink

          pâine Benecol :)) e cu tot felul de tufe și semințe :))

          Reply
      • March 26, 2012 at 7:08 pm
        Permalink

        Imi place painea cu seminte
        In general eu cumpar painita neagra dar mereu avem si alba in casa ca na, nu toata lumea are aceleasi gusturi culinare

        Reply
  • March 26, 2012 at 5:40 am
    Permalink

    mi-ar place sa zic ca malaiul ala..de alta data gatit in felul ala..mi-a placut..dar as minti…insa al tau araa bine! pofta mare!:D

    Reply
    • March 26, 2012 at 8:48 am
      Permalink

      Nu stiu cum gateati voi malaiul, dar bunica si mama il fac in asa fel ca se topeste in gura, la propriu !! Cu coaja de portocala, chefir, malai de-ala fin…….iese o nebunie!

      Reply
  • March 26, 2012 at 5:47 am
    Permalink

    :)) Maaa..nu stiu daca as manca asa ceva, poate odata sa incerc.

    Reply
  • March 26, 2012 at 6:10 am
    Permalink

    @Hapi, figura esti… 🙂 m-ai facut praf(de râs!) cu expresiile tale, nu stiu de un’ le scoti, da’ mai “baga”, bitte schön! 🙂

    Am descoperit quinoa cu anii în urma, via o prietena venezueliana, însa m-a “ambalat” doar pe mine! 😀 O consum ca garnitura la o carne alba, amestecata cu aceleasi legume ca pentru “grisul”(semoule) de cous-cous. Sigur cunosti “bulgur”, e mai popular si mai folosit la noi decât quinoa:

    http://www.recettes-plaisir.com/article-quinoa-boulgour-aux-legumes-101335505.html

    Bon appétit! 🙂

    Reply
    • March 26, 2012 at 9:11 am
      Permalink

      Da, bulgur gatim si noi cam o data pe saptamana.
      E o idee sa inlocuiesc bulgurul cu quinoa la preparatele picante sa vad ce iese…….

      Reply
  • March 26, 2012 at 11:18 am
    Permalink

    uite cum invat eu de la tine retete sanatoase care merg la fix in meniul copiilor! Ma duc sa pun qinoa la treaba, ca are doi pitici de fericit! 😉

    Reply
  • March 27, 2012 at 4:17 pm
    Permalink

    Da,si noi facem budinci cam des 🙂
    Quinoa tabouli…o salata super buna…e de origine libaneza dar toata lumea o place…

    Reply
    • March 28, 2012 at 10:33 am
      Permalink

      Habar n-am cum ii zice la noi
      Prima data am mancat aici
      In Romania n-am cumparat ca n-am timp de (pre)gatit raw
      M-am documentat. Quinoa nu creste la noi.
      Talpa gastii e ca sa-ti creasca…..tzatzele

      Reply
  • March 28, 2012 at 10:39 am
    Permalink

    sirop de agave unde se gaseste in Romania? sau aici avem doar papagali?

    Reply
    • March 30, 2012 at 7:09 pm
      Permalink

      Daaa, dar majoritatea raw veganilor si vegetarienii in general ridica in slavi felul in care se hranesc asiaticii

      Reply
  • March 30, 2012 at 6:28 pm
    Permalink

    ador quinoa cu legume. poate ca e prea buna gospodina soacra mea si face minuni, de iese mancarea asta bestiala, dar trebuie sa recunosc, nu m-as plictisi niciodata de ea… la inceput, cand nu exista in Romania, primeam pachete din strainatate cu asa ceva, doar-doar ne astamparam pofta, ca prea minunata este acea mancare.
    evident, pe mine daca ma duci in domeniul dulciurilor sunt si mai devotata. daca nu mi-ar fi frica de cuptor as incerca-o si eu, poate ca atunci cand am pe cineva sa aprinda aragazul… o sa reusesc 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *