Adevărul despre….soia

N-o sa îl găsiti aici. Am pus așa, un titlu de inspiratie otveo-tembelistică pentru ca sa ma gaseasca googălu mai cu spor cand se intra în postul Pastelui. Dupa cum e moda pe internet. Nu va speriati, eu nu sunt o persoana modernă si n-o sa ma țin de prosteli pe termen lung.

Intâmplător, la mine e duminica azi. Cu intentia mârsavă de a-mi ateromiza colocatarii m-am dus sa coc o prajitură si sa-mi las niste niste boabe de soia la înmuiat. Dupa ce-am comis fapta,am pus cuptiorul pe 160 si m-am întors în camera unde am tastat pe google romanescul soia. Initial am aterizat pe o pagină pe care scriau mai multi „so ia dracu pe soacramea ca iară sa bagat în relatia noastra”, dar apoi am gasit o sursa demnă. Si sursa demna ,revolutionară, raw vegana din născare aproape m-a făcut sa cred ca-mi cresc coarne de la soia.

Citind am aflat că:
– vegetarienii în general nu mai trebuie sa manance soia si nimeni de pe pamantul asta. Dar mai ales cei RĂU vegani.
– „ultimele studii” facute de cei care mănâncă „cu adevarat sanatos” (atentie, frază rostită de un raw vegan) au adus la suprafață rahatul pardon trecutul soyei despre care se credea că e buna.
– de fapt nu mai e bună. Link youtube, link youwish, link youstupid
– un mare food-expert din patria hamburgherilor spune ca 99% din soia lumii e modificată genetic (lucru pe care daca l-ar afla nemtii s-ar duce naibii agricaltărul p-aci si s-ar isca un scandal de proportii. Astia-s în stare sa monteze microascoape în Aldi si Kaufland cand e vorba de ce pun pe masă)
chinezii nu (mai consumă) soia nefermentată.
Din pacate n-am nici un chinez în preajmă si nu pot verifica informatia
– soia contine fitoestrogeni (si noi continem , da nu-i bai) si daca o dai copiilor se umple de puf ca iepurii de angora.

Instant, mi-am amintit de lungile seri pe care le petreceam cu mama si cu tata în fata televizorului mancand soia prajita si uitandu-ne la Florin Piersic si la Robingo.Si-acum stiu cine-i de vina ca ai mei n-au ramas frumos împreuna ca vecinii de la 3 care merg duminica de mană la biserica si canta în cor desi ambii sunt hipoacuzici. SOIA. De acolo a început totul, numai ca pe atunci cercetatorii americani abia descoperisera Big Mackul cu maioneza si s-au gandit sa lase studiile pentru mai tarziu

Vreau sa stiu de fapt adevarul…..despre vegetarienii Raw. Ce vor ei. Sa traiască mai mult? Cât de mult? Mai bine ? Atunci de ce mai votează? Mai sanatos? Decât cine? Decat cei ce stau agătati deja în glucoze pe la terapiile intensive ale lumii sau noi ăstialalti care mai umblăm pe drum si mâncăm carne ?

M-am întors val vârtej în bucatarie si m-am uitat nervoasă la boabele din castron  sa vad dac-ar da semne ca sunt modificate genetic. Apoi m-am uitat la prajitura. Pusesem cuptorul pe 160 dar nu am mai apăsat pe Start. ……………E clar că soia si-a făcut efectul în timp

45 thoughts on “Adevărul despre….soia

  • January 15, 2012 at 4:59 pm
    Permalink

    Hmm…chinezii nu mai consuma soia nefermentata…treaba lor…
    In perioada iernii si eu am trecut la consumul de fructe fermentate! Si distilate mai apoi! Asa..cand se poate…si cu masura! Soia dracu de raceala, acu o suport mai usor, si mai vesel! :))

    Reply
  • January 15, 2012 at 5:13 pm
    Permalink

    nu sunt habotnic in ce priveste ce este pe masa… nu sunt nici un consumator ahtiat de soia… dar… ma simt foarte bine cand manac mai putian carne si mai multe fructe… ma simt minunat cu micul dejun format din lapte de orez… in care adug seminte de in, macinate, samburi de migdale, taiati felii… ceva cerele… stafide… curmale… seminte de dovleac si seminte de floarea soarelui… si aseara am cumparat prune uscate… si bobite de struguri stafidite… abia astept sa le adaug in combinatie…
    cat despre soia… sa o manace cine o vrea… la fel si cu sunca aia unsuroasa… si cu tot…
    pofta buna…

    Reply
  • January 15, 2012 at 5:48 pm
    Permalink

    hmm, eu cred ca am mancat de f putine ori soia…trebuie sa-mi amintesc cand…uneori nici nu stii dupa cine sa te iei, ce parere de specialist sa asculti…cred ca organismul are nevoie de detoate, sincer, dar in cantitati moderate…astazi am aflat ca sunca de praga contine zahar si ca vita(carnea de vita – am vrut sa evit cacofonia) ingrasa…am fost foarte mirata…eu mananc miere, este delicioasa, sanatoasa si nici nu ingrasa

    Reply
    • January 15, 2012 at 8:42 pm
      Permalink

      Eu stiu dupa cine sa ma iau. Organismul meu imi e un prieten de nadejde. Ma avertizeaza daca exagereu cu ceva
      In plus mai citesc…..Nu pe net

      Reply
  • January 15, 2012 at 5:51 pm
    Permalink

    :)) “Pusesem cuptorul pe 160 dar nu am mai apăsat pe Start. ……………E clar că soia si-a făcut efectul în timp” ….hapi :)) tare!
    soia mancam cand eram mica, in posturi. Asa cum il gatea taica miu zau de nu avea gust ce cel mai gustos pui! Dar acum nu am as manca. Carne? Daca mananc o friptura la 2-3 luni e bine 🙂 nu ma omor cu ea deloc.
    Pestele e nebunia mea…
    apoi….unii indieni sunt vegetarieni. Un coleg de al meu din india a mancat prima data carne (pui) aici. Mi-a spus ca ei nu cred in “killing animals” pentru a supravietui. Dar ca aici, in sua, nu are acele plante, ingrediente de care ar avea nevoie corpul sa supravietuiasca, asa ca aici s-a dat pe carne.
    Sa ne spui cum a iesit prajitura 😀
    PS: super haioasa poza :))

    Reply
    • January 15, 2012 at 8:46 pm
      Permalink

      Pe cuvant.Stii ce-am facut de fapt…..Am vrut sa comut pe ventilatie si am mutat pe….off
      Si mie imi place pestele dar numai cel gatit acasa. Fara supe, ciorbe, sosuri facute din peste.
      Mananc orice, in afara de carne de porc. Iar carnea de porc n-o mai mananc pentru ca-mi prieste cea de vita,,,,,,,,

      Reply
  • January 15, 2012 at 6:23 pm
    Permalink

    Eu nu mananc soia, doar sos de soia il folosesc pentru mancarurile facute in wok! Sincer eu nu mai iau dupa ce zice unu si altul, imi place mananc, nu imi place nu mananc. Studiile astea sunt tot un fel de manipulare mai ales de cand azi e alba maine-i neagra! Apoi chinezii mananca sos de soia de cand se stiu si populatia progreseaza vizibil!!!

    Reply
    • January 15, 2012 at 8:49 pm
      Permalink

      Si eu am inteles din ce mi-au povestit amici de-ai mei ca chinezii mananca soia sub toate formele, nu numai sos

      Reply
  • January 15, 2012 at 7:42 pm
    Permalink

    Chinezii bagă la greu soia în ei! Habar n-am dacă e fermentată sau nu, da’ tofu ăla al lor din soia e făcut.
    Eu când aud de soia îmi zic s-o ia mama lu’ proces verbal, că mi se întoarce stomacu’ pe dos! Am încercat odată să mănânc un pateu “vegetal” cu soia cât cuprinde, dar n-am fost în stare nici să înghit o dată…
    Da’ parcă “fermentata” lui George mi se pare o so…luţie mai bună… 😀

    Reply
  • January 15, 2012 at 7:49 pm
    Permalink

    Treaba e ca Fierul din produsele de origine animala se absoarbe mai bine in organism si contribuie la formarea hemoglobinei. Cred ca e bine sa mancam totusi carne si produse derivate, organe etc. cu masura, altfel ne cam paste anemia. 🙂

    Reply
    • January 16, 2012 at 1:30 pm
      Permalink

      Şi dacă înlocuieasc fierul din vaca friptă cu fier din sfeclă roşie, spanac sau ciuperci – ce se întâmplă? Ruginesc? 😀

      Reply
      • January 17, 2012 at 3:10 pm
        Permalink

        Blondo. Te rog sa nu mi-l sperii pe Cristi. Sa il intrebam intai in ce clasa e si sa-l trecem prezent. Predai tu azi? 😀

        Reply
  • January 15, 2012 at 9:43 pm
    Permalink

    De felul meu nu suport deloc soia… îi simt gustul peste tot… și nu mă păcălește nimeni s-o mănânc!

    Reply
    • January 17, 2012 at 3:10 pm
      Permalink

      @Cool – nu, cu soia vroiam sa fac altceva 🙂
      @ Iulia -la noi nu prea se mananca soia. Mie insa imi place

      Reply
  • January 15, 2012 at 10:20 pm
    Permalink

    Doua comentarii foarte scurte:))
    Carnea e cea mai buna leguma, cu exceptia zilelor de post:))
    Nu ce intra in gura il spurca pe om, ci ce iese!

    Reply
    • January 16, 2012 at 1:35 pm
      Permalink

      Astea-s slogane justificative, Ioane…ştii şi tu foarte bine! 😉 Adevărul trist e că obişnuinţa cu gustul cărnii este foarte puternică şi înrădăcinată în noi şi nu oricine are voinţa să renunţe la ea
      ….Ceea ce ne intră pe gură ne poate spurca (intoxica, murdări) la fel de mult, ca ceeea ce iese…. ba mai rău – când iese, suferă cei din jur, când intră – suferim doar noi!

      Reply
      • January 17, 2012 at 3:12 pm
        Permalink

        Da, ce mancam ne poate intoxica/imbolnavi pe noi…..
        Dar ce spunem ii poate baga in spital pe altii 😀

        Reply
    • January 17, 2012 at 3:22 pm
      Permalink

      Da,Lore, am vazut acest articol in multe surse pe net. Tu l-ai preluat pentru ca esti de acord cu ce scrie acolo probabil. Cate gospodarii atatea pareri
      Uite ce zi americanii 🙂
      According to the US Food and Drug Administration:

      Soy protein products can be good substitutes for animal products because, unlike some other beans, soy offers a ‘complete’ protein profile. … Soy protein products can replace animal-based foods—which also have complete proteins but tend to contain more fat, especially saturated fat—without requiring major adjustments elsewhere in the diet.
      Iar sursa este aceasta
      Henkel, John (May, 2000). “Soy: Health Claims for Soy Protein, Questions About Other Components”. FDA Consumer

      Fiecare persoana alege in functie de sursele carora le da crezare 🙂 Sau in functie de el insusi. Dar aceasta este parerea mea- ca raw veganii exagereaza. Si nu-mi place sa-mi explic parerile care, nu-i asa, nu sunt obiective ……:)

      Reply
  • January 16, 2012 at 8:33 am
    Permalink

    Eu nu mananc soia…Tot au incercat parintii mei sa ma amageasca prin adolescenta sa mananc sarmale cu carne de vita (care era de fapt soia) sau alte mancaruri cu soia, dar imediat imi dadeam seama si refuzam. Nu stiu de ce nu-mi place…din moft de copil poate. Prefer carnea.

    Reply
  • January 16, 2012 at 9:12 am
    Permalink

    soia mi se pare dificil de gatit. nu are nici un gust, asa ca trebuie folosite condimente la greu, ori treaba asta nu mi-a prea iesit, asa ca am renuntat. am mancat insa la altii si a fost…suportabil. imi place carnea, am insa si portiuni in care mananc doar legume, fara a suspina din greu. cred ca-i un capitol pe care trebuie sa-l explorez candva, cand voi uita experientele ratate 🙂

    Reply
  • January 16, 2012 at 3:41 pm
    Permalink

    Mamaa, anul asta am mancat pentru prima data in viata mea sarmale de Soia…si anul trecut am vazut pentru prima data lapte de soia. Da, lapte de soia..are o culaore verzuie si numai sa-l bei nu-ti vine.

    Reply
    • January 17, 2012 at 3:24 pm
      Permalink

      @Mihaela – mie imi place mancarea chinezeasca pe baza de soia.
      @Red – nici eu nu stiu prea multe retete. Cica e “safe” daca e consumata fiarta
      @Camelia – si berea seamana cu pipi de cal. Ce argument e asta, cu culoarea?

      Reply
  • January 16, 2012 at 5:37 pm
    Permalink

    Vrei un domeniu si un hosting gratuit pentru blogul tau ? Intra in concurs :

    Reply
  • January 16, 2012 at 10:58 pm
    Permalink

    Ce vor ei? Sa reintre in normal, in armonie cu lumea din jur. Sa iasa din turma ce se indreapta spre prapastie.

    Reply
    • January 17, 2012 at 3:29 pm
      Permalink

      Da, nu am nimic cu diversiunea si cu “desprinderea de turma”. Dar tot nu mi-ai raspuns la intrebare.
      Ce inseamna prapastie.
      Parca dialoghez cu Paolo Coelho…I wish 😀

      Reply
  • January 18, 2012 at 4:47 am
    Permalink

    Imi plac produsele pe baza de soia, dar le mananc din an in paste. La propriu, adica in perioada posturilor. Si in ultimii ani nici macar atunci. Dar pateul de soia, snitelul si crochetele din soia mi se par delicioase.

    Reply
  • January 19, 2012 at 8:26 am
    Permalink

    Bine, mai clar atunci. Prapastia e o degenerare constanta, pe toate planurile a fiintei umane… avand alimentatia incorecta ca factor determinant major. Si mai clar, simptomele degenerarii se vad la tot pasul – plombe dentare, artrita, tensiune mica/mare, ulcer, diabet, scleroza, raceli, migrene, riduri, celulita, matreata, obezitate, varice, alergii, sinuzita, inflamatii diverse, negi, herpes, par alb, burta, chelie, ochelari, constipatie, etc, etc. Oameni fara energie, blazati… Crezand ca totul merge bine daca urmeaza obiceiurile majoritatii in orice. Mancand mereu gatit, de placere (adictie), cu cat mai multa carne, combinand cu cafea, dulciuri, prajituri, inghetata, alcool etc pt ca asa fac toti in jur. Crezand naiv ce li se spune, ca se imbolnavesc doar pt ca au ghinion si se leaga de ei virusi rai.

    Nu mai e asa greu de inteles in acest context de ce unii (cei cu raw, si altii) incearca sa schimbe ceva, sa incerce sa revina la o alimentatie naturala optima pt om, sa reziste adictiei la mancaruri gatite si carne in folosul propriei sanatati si vieti? Uneori poate exagereaza si ei poate dar “cine s-a fript cu ciorba…”

    Pentru cine nu crede ca degenerarea descrisa mai sus e in legatura durecta cu mancarea gatita, cu carne, etc… sugerez un mic test practic: sa manance 3 luni doar fructe si legume proaspete in orice forma + apa de izvor si sa compare cum se va simti dupa cele 3 luni cu starea de la inceput…

    “By changing the way you do routine things you allow a new man to grow inside you. ” Paulo Coelho 🙂

    Reply
  • January 19, 2012 at 10:46 am
    Permalink

    Tu spui: Pentru cine nu crede ca degenerarea descrisa mai sus e in legatura durecta cu mancarea gatita, cu carne, etc… sugerez un mic test practic: sa manance 3 luni doar fructe si legume proaspete in orice forma + apa de izvor si sa compare cum se va simti dupa cele 3 luni cu starea de la inceput…

    Iar eu iti voi prezenta pentru fiecare “ne-degenerat” raw vegat un ne-degenerat din turma, perfect conservat 🙂

    Ai bunici care traiesc si sunt ok desi au trecut de 75….? Sunt raw vegani?:)

    Reply
  • January 19, 2012 at 7:05 pm
    Permalink

    Da, ar fi chiar interesat de vazut unde o sa-i gasesti pe astia perfect conservati.

    Daca scopul e sa rezisti cumva pana la 75 de ani, garbovit, cu zeci de boli, fara dinti (cum au toti bunicii vazuti de mine), incapabil sa alergi pana la coltul strazii, cu ceva noroc merge si cu carne/gatit.

    Daca vrei sa ramai si sanatos si in forma, e alta poveste.

    Reply
  • January 19, 2012 at 8:17 pm
    Permalink

    Da, ar fi foarte interesant sa vad unde-i gasesti pe astia perfect conservati.

    Daca scopul e sa rezisti pana la 75 de ani, cu zeci de boli, fara dinti, garbovit, incapabil sa alergi pana la coltul strazii (cum sunt mai toti bunicii vazuti de mine), se poate mancand carne/gatit (cu ceva noroc).

    Oricum, eu am vrut doar sa incerc sa sugerez cateva idei si posibilitati pentru ca ai intrebat.

    Succes fiecaruia pe drumul lui.

    Reply
  • January 19, 2012 at 8:27 pm
    Permalink

    Cooky, am priceput

    Pe scurt…..eu nu-mi doresc sa ajung o bunica model care sta cuminte pe scaun la 75. Viata nu e un maraton. E o suma de experiente. Cu sau fara mancare raw, nu ai nici cea mai mica garantie ca ajungi la o anumita varsta
    Dezavantajul vietii e ca mori oricum 🙂 Asta e un adevar universal
    Te mai astept. Nu ma deranjeaza parerile diferite. Si nu neg calitatile nutritive ale hranei crude

    Reply
  • January 27, 2012 at 8:07 pm
    Permalink

    1. al meu fiu este soios de la naştere… singura lui proteină e soia şi n-a pătiţit nimic, nici cu laptele de soia nici cu salamul… probabil că blogurile despre care vorbeşti m-ar anatemiza; dar de ce să n-o facă şi ele, oricum alţii o fac 🙂
    2. mie îmi place pateul de soia şi dacă ar fi să mor mâine (vorba cântecului Sărăroaicei) nu mi-aş face casă de piatră ca moartea să nu vadă… ci mi-aş pune o feliuţă de soia şi apoi m-aş întinde pentru vecie…
    personal, cunosc persoane rău vegane – bine zis – şi mi se pare că sunt crude ca şi carnea pe care n-o consumă şi ca plantele pe care le îngurgitează. înţeleg să adopţi un stil de viaţă sănătos, dar ca să devii obsedat de asta… păi, sincer, eu mă uit în urmă şi deja mi se pare că a fost prea mult… cât să mai fie…
    şi mai trebuie să trăieşti şi tu, nene, nu doar să cauţi reţete care te păstrează în viaţă… cui i-e frică de moarte, se face vegan rău, evident, dar a nu se uita că moartea are ochi şi în părţi, nu doar la spate: te vede pe oriunde-ai fi şi orice-ai avea în farfură… 🙂

    Reply
    • January 28, 2012 at 11:23 am
      Permalink

      Draga mea, subsriu total la cele spuse de tine. Mi-a placut asta cu “mai trebuie sa si traiesti nu doar sa cauti retete care te pastreaza in viata”

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *